Saffraan-kaneelkerstkrans
- Nederlands, Brood
- 60-120 min.
Deze feestelijke kerstkrans is gegarandeerd een favoriet tijdens het kerstontbijt! Dit recept komt uit Smult 10. Benieuwd naar meer? Kijk op www.smult.nl voor previews en de recentste aanbiedingen »
Ingrediënten 12 recipe.people
250 g tarwebloem + extra voor bestuiven1 zakje gedroogde gist
100 g suiker
5 g zout
50 g boter, gesmolten
1 ei, losgeklopt
100 ml lauwwarm water
0,15 g saffraandraadjes
2 el kaneel
Benodigdheden
Vijzeldeegroller
bakplaat bekleed met bakpapier
schone doek
Bereidingswijze
1. Meng in een kom bloem met gist, 50 gram suiker en zout. Roer helft van boter met ei en 100 ml lauwwarm water erdoor en roer tot een zacht deeg. Laat deeg afgedekt met plastic folie 15 minuten rusten.
2. Wrijf in de vijzel saffraandraadjes met 1 eetlepel suiker tot poeder en meng rest van suiker met kaneel erdoor.
3. Vet het werkvlak in met olie. Kneed hierop deeg goed door tot het soepel en elastisch is. Rol deeg uit tot een lap van 50x40 cm en snijd de lap in 4 repen van 10 cm breed.
4. Bestrijk deegrepen met resterende boter en strooi het suiker-kaneelmengsel erover. Leg ze op elkaar en draai ze samen tot een spiraal. Leg deegspiraal in een cirkel op de bakplaat en druk de uiteinden aan elkaar vast.
5. Laat de kerstkrans afgedekt met een bloem bestoven doek op warme plaats 1 uur rijzen.
6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de krans in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Bron
Smult 10