Tikka Masala Kiprecept

  • Aziatisch, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 09-12-2015
  • Tikka Masala Kiprecept

    Tikka Masala Kiprecept

    Tikka Masala Kiprecept

  • Tikka Masala Kiprecept

    Tikka Masala Kiprecept

    Tikka Masala Kiprecept

  • Tikka Masala Kiprecept

    Tikka Masala Kiprecept

    Tikka Masala Kiprecept

Kip tikka masala is een fusion gerecht, ergens in de 20e eeuw onstaan in curryhuizen in Engeland. Daarom bestaat er geen authentiek recept maar circuleren er duizenden recepten waarbij de termen tandoori en tikka nogal eens door elkaar gehaald worden. Maar volgens mij zit het zo:
Tikka slaat op de vorm van het vlees: stukjes of blokjes.
Tandoori slaat op de oven waarin het vlees bereid is: een tandoor.
Kip tandoori is roodgemarineerde, gegrilde kip. Dat kunnen stukjes filet, poten, drumsticks of zelf hele kippen zijn.
Kip tikka masala is tandoori (gegrild) van kipblokjes (tikka) in een pittige, kruidige (masala), romige tomatensaus. Onderstaand recept uit de currybijbel is absoluut niet moeilijk, wel enigzins bewerkelijk maar zo lekker dat het alle moeite waard is. Je kunt ook alles in een pan bakken de volgorde is eigenlijk hetzelfde zoals in het recept is beschreven. Veel plezier bij het maken en alvast smakelijk eten voor dan!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
De Kip
700 gram Kipfilet, in blokjes van ongeveer 2-2½ cm
2 theelepels (Kruiden) Zout
3 eetlepels Citroensap, vers of uit flesje

Na die 20 minuten mengen met marinade van:
1 eetlepel Gember, fijn geraspt
3 teentjes Knoflook, uitgeperst of fijn geraspt
2 theelepels gemalen Komijnpoeder
2 eetlepels knalrood Paprikapoeder = 4 theelepels Paprikapoeder + 1 theelepel Chilipoeder + 1 theelepel Piment Pikant
1 vers rood Pepertje, klein gesneden of 1 theelepel Cayennepeper
6 eetlepels Slagroom = 100 ml Slagroom
1 theelepel Garam Masala

De Saus
150 gram Uien in dunne, halve ringen of 2 wat flinkere
3 eetlepels Olie
1 eetlepel Gember, fijn geraspt
2 eetlepels verse Koriander of 1 eetlepel Korianderpoeder
1 theelepel Kurkuma
1½ theelepel Cayennepeper (hoeft niet)
4 theelepels knalrood Paprikapoeder
4 eetlepels Griekse Yoghurt, 1 voor 1 toevoegen
400 gram Tomaten, ontveld en in super kleine blokjes of 1 blikje
300 ml Kippenbouillon, zelfgemaakt met 1 theelepel poeder
½ theelepel (Kruiden) Zout of naar smaak

Extra voor garnering
1 theelepel Garam Masala
4 eetlepels verse Koriander, fijn gesneden
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Laat de kip 6 uur of langer in de koelkast marineren. Rijg de kipblokjes aan platte spiezen die iets langer zijn dan je braadslee breed is. Bestrijk met wat olie. Leg de spiezen overdwars als bruggetjes op de braadslee. Zet de oven aan op 200° C. Zet de braadslee onder de grill van je oven, vlees ongeveer 13 cm verwijderd van de verwarmingselementen. Gril de kip in zo'n 6 minuten gaar en goudbruin, draai halverwege om. Natuurlijk is de kip zo ook al lekker, maar met saus wordt het nog lekkerder.

DE SAUS

Verhit de olie in en bak hierin zo'n 10 minuutjes op halfhoog vuur, de uienringen onder voortdurend roeren mooi goudbruin. Dan kan de gember met koriander met kurkuma en knalrode paprikapoeder bij, bak dit even mee en meng er goed onder. Vervolgens kunnen de tomaat stukjes erbij en meng deze er dan goed onder. Doe er dan lepel voor lepel, onder voortdurend roeren de Griekse yoghurt erbij. Voeg een volgende lepel pas toe als de vorige helemaal is opgenomen in de saus. Tot slot kan de kippenbouillon erbij, met wat zout naar smaak, breng dit alles aan de kook laat dan ongeveer 15 minuutjes sudderen. Als de gegrilde kipstukjes koud zijn voeg je ze nu toe om even op te warmen. Voeg vlak voor serveren de extra garam masala toe met de verse koriander meng er even goed onder en als je kip vers van de grill komt voeg je die nu toe. Smakelijk eten

Bron

Andere site/mij

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten