1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Europese keuken
  5. eendenborst menu

eendenborst menu

Door: hans3333

  • Europees, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 06-12-2015

Ingrediënten 4 personen


4 eendenborst filets
peper/zout

saus:
50 g suiker
3 el sinaasappel sap
1 el, sinaasappel likeur
200 ml wild fond
3 plakken kruidkoek

500 gram gekookte rode kool uitgelekt
500 gram kruiden zuurkool uitgelekt
2 gelatine blaadjes
200 ml riesling

500 gram roseval aardappels
olijfolie
grof zout
platte peterselie gesnipperd




Verder heb je nodig


Oven
grote koekenpan
sauspan
4 uitsteekringen 10 cm breed 8 cm hoog , of gebruik ramequins , muffin vorm kan denk ik ook maar nog nooit geprobeerd
4 oven bestendige bordjes
grilpan
bakplaat

eendenborst menu
eendenborst menu

Een knaller op je bord, qua smaak, kleur en presentatie.
en weinig werk
met tijdplanner om alles op de zelfde tijd , warm op het bord te krijgen
( verwarmde borden zijn trouwens nooit weg )
 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Begin met het garnituur , los de gelatine op in koud water tot zeer zacht en rekbaar, verwarm ondertussen de riesling , heet maar niet koken , knijp de gelatine goed uit. los op in de riesling.
giet uit over je bakplaat , laat in de koelkast opstijven tot een mooie gelei.
knijp de rode en zuurkool goed uit , snijdt fijn, neem de 4 bordjes , smeer de ringen in met wat olie ( aan de binnenkant ) begin nu met een laagje rode kool, druk uit de gelei 8 plakken/rondjes van het zelfde formaat, leg een plak gelei op de rode kool, dan een laag zuurkool, weer gelatine, dan weer rode kool , je krijgt dus 4 rood, wit rode torentjes .
zet koud weg tot gebruik , je kunt ze zowel koud kamer temp dan als warm serveren .
warm , de bordjes met ringen opwarmen voor 10 minuten op 180 graden. ( let op ringen worden natuurlijk zeer heet , ramequins of muffin vorm zeer voorzichtig omkeren , bovenkant garneren met de gebakken kruidkoek. en evt, een el, saus .

saus:
laat de suiker carameliseren tot licht bruin en voeg het sinaasappelsap toe.
roer goed totdat de suiker goed opgelost is .
voeg likeur en fond toe .
verkruimel 1 plak kruidkoek , voeg toe , en laat langzaam oplossen , blijf roeren tot mooie gladde saus



eendenborst:
snijdt in de vel kant een ruit patroon, bestrooi met peper en zout ( ook inwrijven in de sneden ) bak in een droge Koekenpan op de vel kant op laag vuur tot vel mooi bruin en krokant is.
draai op de vlees kant , en bak nog 2/3 minuten ,
snijdt de andere 2 plakken kruidkoek in kleine stukjes , neem de eendenborst uit de pan vouw in zilverfolie , houdt warm , desnoods in een extra koeken pan op zeer laag vuur.
bak nu de kruidkoek in het eenden vet kort krokant, dit wordt het garnituur voor de taartjes.
laat uitlekken op keuken papier .

aardappels:
borstel de aardappels af, niet schillen !
kook in 10 min. half gaar.
meng 2 el. olijf olie met 1 tl grof zeezout en een bos platte peterselie .
snijdt de aardappels in grove stukken, en meng goed met het mengsel .
grill tot krokant en gaar . in de pan.

Serveertip

Voor de meeste mensen is planning om alles op tijd klaar te krijgen wel een dingetje, dus geef ik die er extra gratis bij
saus , dag van te voren maken , opwarmen niet koken
aardappels , dag van te voren koken en marineren
taartjes dag van te voren al te maken ,
planning: zorg dat je oven warm is , verwarm je grilpan en begin alles tegelijk , dus je aardappels grillen , de taartjes in de oven, en je saus verwarmen , en je eendenborst bakken . het mooie is dat het na 10 12 minuten al klaar is .
show off: neem een zoete aardappel , groot 500 gram , kook zeer gaar en pureer, breng op smaak met peper en zout , neem een spatel ( of plamuurmes ) en trek op het midden van het bord een mooie super dunne brede streep , leg daar de gesneden eendenborst op, serveer links de taartjes, recht de aardappeltjes,
knallen !

Bron

Saus larousse , garnituren eigen, eendenborst standaart bereiding



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hans3333
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top