Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

  • Vegetarisch, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 01-12-2015
  • Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

    Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

    Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

  • Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

    Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

    Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

Heerlijke vegetarische zuurkoolschotel.
Vorige week hadden we onze nicht weer te logeren die vegetarisch eet.
We hadden heerlijke zelfgemaakte zuurkool gekocht op een "slachtfeest" in Noordijk bij Neede. Dit "feest" vindt altijd plaats op de 3e zaterdag in november. Je kunt er niet alleen vlees en zelfgemaakte worst kopen, maar ook vergeten groenten en er wordt op diverse plekken allerlei zelf gemaakt, waar onder de zuurkool.
Deze zuurkool  is veel, veel lekkerder dan die je koopt in de supermarkt, dus de zuurkool moest op tafel.
Ik heb toen 2 gerechten gemaakt van de zuurkool. Eénmaal als ouderwetse stamppot met worst en spek en éénmaal deze ovenschotel. Die viel zo in de smaak dat zelfs mijn man die heel graag vlees eet dit erg lekker vond.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Plm. 700 gram kruimige aardappelen
zout
2 eetlepels roomboter of 2 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui (gepeld en gesnipperd)
1 teentje knoflook (gepeld en gesnipperd)
1 kleine rode paprika (schoongemaakt in blokjes gesneden)
500 gram zuurkool (liefst uit het vat)
1 appel (liefst Elstar) (geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden)
200 ml droge witte wijn
1 laurierblad (liefst verse laurier)
Versgemalen zwarte peper
Plm. 6 jeneverbessen (plat gedrukt)
4 eetlepels gehakte peterselie
1 eetlepel honing
2 eieren (M)
200 ml crème fraîche

Voor de liefhebber: geraspte belegen kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan
aardapelstamper
ovenschaal

Bereidingswijze

Aardappelen in water met zout gaar koken. Goed droog laten stomen

Roomboter of olie verhitten in een grote plan.
Hierin ui en knoflook glazig bakken.
Appel en zuurkool toevoegen en 2 minuten al omscheppen meebakken.
Afblussen met de witte wijn.
Laurierblad, versgemalen peper, honing en jeneverbessen toevoegen
Zuurkool plm. 20 minuten zachtjes koken. Liefst zonder deksel zodat de witte wijn verdampt (wel oppassen dat de zuurkool niet aanbrandt).

Eieren loskloppen. Mengen met de crème fraîche, paprikablokjes en 2/3 van de peterselie.

Aardappelen en zuurkool door elkaar stampen.
Eieren met crème fraîche door de zuurkool roeren.
Proeven en eventueel op smaak maken met peper en zout.

Zuurkoolstamppot in een ovenschaal doen.
(De liefhebber kan hierover nog wat geraspte belegen kaas strooien)

Zuurkool in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven plm. 30 minuten bakken tot de zuurkool een mooie lichtbruine kleur heeft gekregen.

Met de rest van de peterselie garneren.

Bron

Behoorlijk aangepast recept van "Für jeden Tag" via internet

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 28-10-2019

meldingen: bralinjo zegt op 24 oktober 2019 10:40:45 Dag Petra, je hebt helemaal gelijk, soms is de één dol enthousiast en de ander wat minder. Dat zegt niets over het recept maar over verschil van smaak. Is ook zeker niet bedoeld om afbreuk aan je recept te doen! Hartelijke groeten, Ria

pwiggers avatar
pwiggers 27-10-2019

Dank je wel Lieuwe voor je reactie bij mijn recept. Inderdaad een wat andere zuurkoolschotel. Een goed alternatief voor vegetariërs.

lieuwe777 avatar
lieuwe777 27-10-2019

Is aardig, maar zonde dat ingridienten in zuurkool toevoeging, niet bijdragen aan uiteindelijke smaak, maar leuk bedacht.. !! Ga toch meer voor de laagjes in over schotel. Was in ieder geval een unieke hutspot schotel. :)

pwiggers avatar
pwiggers 24-10-2019

Jammer bralinjo, kan gebeuren. Zo zie je maar dat smaken verschillen. Dat zie je aan de reacties. Dank je wel voor je reactie. Ben ik ook blij mee hoor. Groet, Petra

bralinjo avatar
bralinjo 23-10-2019

Hallo Petra, vanavond de ovenschotel gemaakt. We waren er niet heel enthousiast over. Het is prima te eten, dat zeker, maar voor ons geen topper.

pwiggers avatar
pwiggers 30-01-2017

Wat leuk om te horen Hanneke dat jullie de zuurkool zo lekker vonden. Valt bij ons ook erg in de smaak hoor. Weer eens iets anders. Blij dat je weer op Smulweb bent. Jouw Iranese kip is zaterdag bij onze gasten ook heel erg in de smaak gevallen.Maar ik had al gemeld dat ik het voor de zoveelste keer gemaakt had. Groetjes, Petra

molenmeisje avatar
molenmeisje 29-01-2017

Hallo Petra, eindelijk kan ik weer eens inloggen. Dat komt goed uit want vanavond staat jouw overheerlijke zuurkool weer eens op tafel. In november heb ik voor het eerst zélf zuurkool gemaakt en die gebruik ik nog steeds. Een groot succes. Straks ook eens proberen of ik weer een recept kan plaatsen.... De lol was er een beetje af want van veel van mijn laatste recepten werkt de teller een jaar nadat ik er melding van maakte en men beloofde het op te lossen nog steeds niet. Maar vanavond smullen we weer van jouw recept en daar gaat het om. Groetjes Hanneke

pwiggers avatar
pwiggers 02-02-2016

Leuk om te horen Jeannette. Ook lekker met gehakt dus.

vakantie123 avatar
vakantie123 02-02-2016

Mijn man en ik hebben hier heerlijk van gegeten,wel wat gehakt gekruid met shoarmakruiden aan toegevoegd.Was heerlijk,gaan we vaker eten.Dank je wel. Jeannette

pwiggers avatar
pwiggers 03-01-2016

Dank je wel Hanneke. Leuk om te horen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten