1. Home
  2. Recepten
  3. Vegetarische keuken
  4. Zuurkool
  5. Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

Romige ovenschotel zuurkool met paprika appel crème fraîche en eieren

Door: pwiggers

  • Vegetarisch, Ovenschotel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 01-12-2015

Ingrediënten 4 personen


Plm. 700 gram kruimige aardappelen
zout
2 eetlepels roomboter of 2 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui (gepeld en gesnipperd)
1 teentje knoflook (gepeld en gesnipperd)
1 kleine rode paprika (schoongemaakt in blokjes gesneden)
500 gram zuurkool (liefst uit het vat)
1 appel (liefst Elstar) (geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden)
200 ml droge witte wijn
1 laurierblad (liefst verse laurier)
Versgemalen zwarte peper
Plm. 6 jeneverbessen (plat gedrukt)
4 eetlepels gehakte peterselie
1 eetlepel honing
2 eieren (M)
200 ml crème fraîche

Voor de liefhebber: geraspte belegen kaas


Verder heb je nodig


Grote pan
aardapelstamper
ovenschaal

Foto van internet
Foto van internet
1e foto is van internet

2e foto is mijn eigen gemaakte ovenschotel heerlijke zuurkool

2e foto is mijn eigen gemaakte ovenschotel heerlijke zuurkool

Heerlijke vegetarische zuurkoolschotel.
Vorige week hadden we onze nicht weer te logeren die vegetarisch eet.
We hadden heerlijke zelfgemaakte zuurkool gekocht op een "slachtfeest" in Noordijk bij Neede. Dit "feest" vindt altijd plaats op de 3e zaterdag in november. Je kunt er niet alleen vlees en zelfgemaakte worst kopen, maar ook vergeten groenten en er wordt op diverse plekken allerlei zelf gemaakt, waar onder de zuurkool.
Deze zuurkool  is veel, veel lekkerder dan die je koopt in de supermarkt, dus de zuurkool moest op tafel.
Ik heb toen 2 gerechten gemaakt van de zuurkool. Eénmaal als ouderwetse stamppot met worst en spek en éénmaal deze ovenschotel. Die viel zo in de smaak dat zelfs mijn man die heel graag vlees eet dit erg lekker vond.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Aardappelen in water met zout gaar koken. Goed droog laten stomen

Roomboter of olie verhitten in een grote plan.
Hierin ui en knoflook glazig bakken.
Appel en zuurkool toevoegen en 2 minuten al omscheppen meebakken.
Afblussen met de witte wijn.
Laurierblad, versgemalen peper, honing en jeneverbessen toevoegen
Zuurkool plm. 20 minuten zachtjes koken. Liefst zonder deksel zodat de witte wijn verdampt (wel oppassen dat de zuurkool niet aanbrandt).

Eieren loskloppen. Mengen met de crème fraîche, paprikablokjes en 2/3 van de peterselie.

Aardappelen en zuurkool door elkaar stampen.
Eieren met crème fraîche door de zuurkool roeren.
Proeven en eventueel op smaak maken met peper en zout.

Zuurkoolstamppot in een ovenschaal doen.
(De liefhebber kan hierover nog wat geraspte belegen kaas strooien)

Zuurkool in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven plm. 30 minuten bakken tot de zuurkool een mooie lichtbruine kleur heeft gekregen.

Met de rest van de peterselie garneren.

Bron

Behoorlijk aangepast recept van "Für jeden Tag" via internet



Reacties (20)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top