Hartige banketstaaf

  • Nederlands, Borrelhapje
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-11-2015
  • Hartige banketstaaf

    Hartige banketstaaf

    Hartige banketstaaf

eigenlijk gebruik ik deze altijd voor sauzijsenbroodjes , maar een banket letter is het origineel.
lekkere hartige tegenhanger voor al het zoet op 5/12

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
voor 1 banketletter:
1 rol bladerdeeg vers
100 g rookspek
klein klontje boter;
1 ui
2 tenen knoflook
1 ei
mespunt tijm; zout en peper
2 koffielepels mosterd
2 koffielepels Worcester sauce
1 eetlepel yoghurt
2 tl cayenne peper
500 g rundergehakt, ik gebruik half om half, minder droog , zet de vulling dan even op laag vuur om wat vet er uit te laten trekken, dep af met keuken papier voor het inrollen.
4 à 5 eetlepels broodkruim (panko of paneermeel)
3 eetlepels peterselie, fijngehakt
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
oven .
schuimspaan
bakpapier

Bereidingswijze

Snijd het rookspek in kleine blokjes. Laat het klontje boter smelten in een koekenpan op laag tot matig vuur en laat het vet uit de blokjes rookspek bakken. Hak de ui fijn. Schep met een schuimspaan de spekjes uit de pan, doe de ui erin en laat die, met deksel op de pan op laag vuur zweten. Hak intussen de knoflook fijn en laat die even meezweten. Laat ui noch knoflook bruin worden. Zet het mengsel even opzij.

Verhit de oven tot 220 ºC

Meng het ei met de tijm, royaal zout en peper, de mosterd, Worcestershire sauce, yoghurt en cayennepeper . Kneed het gehakt erdoor en vervolgens het eimengsel, broodkruim, de peterselie, het ui-en-knoflookmengsel en ten slotte de uitgebakken spekjes. Zet het gehakt een uur in de koelkast om op te stijven . ( half uurtje vriezer )

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi met iets bloem , leg de plak bladerdeeg er op.
Vorm het gehaktmengsel tot een lange, dunne worst en leg die op de strook bladerdeeg. Laat aan beide uiteinden een stukje vrij. Vouw het bladerdeeg om de gehaktworst heen en plak het met een beetje water aan elkaar . Vouw aan de uiteinden het bladerdeeg goed dicht en plak weer met water.
bestrijk evt met wat eigeel voor een mooie kleur.

Vorm de lange rol tot een S of een M en zet hem in de oven. Zet na 3 minuten de thermostaat op 180 ºC en bak de banketletter in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. Wacht 10 minuten met aansnijden. Op kamertemperatuur is hij trouwens net zo lekker.

Bron

trouw kookrubriek

Serveertip

voor de sauzijsenbroodjes gebruik ik filo deeg, gebruik dan 2 of 3 lagen, smeer elke vel iets in met wat olijfolie , dan 2e vel erop, weer wat olie, 3e vel erop , verder bewerken als hierboven.

Laatste reacties

Witje03 avatar
Witje03 29-11-2015

Neem hem mee! Ziet er heerlijk uit! Volgende week wordt hij zeker gemaakt! ;)

ArualB avatar
ArualB 29-11-2015

Ziet er lekker uit, ik neem hem ook mee. Dank je wel.

Lammy1954 avatar
Lammy1954 29-11-2015

Lijkt me erg lekker, ga ik volgende week maken! Groetjes Lammy

hans3333 avatar
hans3333 29-11-2015

is ie ook :) dank voor het meenemen

hermien_kg avatar
hermien_kg 29-11-2015

Deze ga ik maken. Lijkt me lekker. Groetjes, Hermien

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten