Stoofvlees uit de snelkookpan

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 25-11-2015
  • Stoofvlees uit de snelkookpan

    Stoofvlees uit de snelkookpan

    Stoofvlees uit de snelkookpan

Ik had dit recept ook "Ouderwets lekker draadjesvlees" kunnen noemen. Ik gebruik een snelkookpan omdat ik het resultaat eigenlijk altijd lekkerder vind dan gewoon gestoofd. Voor het goed stoven van rundvlees heb je eigenlijk een petroleumstel nodig. Mijn gasfornuis kan met geen mogelijkheid zo laag worden afgesteld dat het vlees echt suddert. Af en toe een bubbel, en vooral niet koken!!! A stew boiled is a stew spoiled! Resultaat hard en taai vlees. Gelukkig is er die snelkookpan. De temperatuur binnen loopt op tot zo'n 120 graden, dan ben je het kookpunt dus eigenlijk alweer voorbij en zit je al op stoom. Door de hoge druk binnenin wordt het vocht in het vlees gehouden en blijft dus botermals, zelfs als je wat minder excellent vlees gebruikt. Bovendien bereik je een tijdsbesparing van zo'n vier uur.
Nog een tip voor botermals vlees: Haal het vlees bijtijds uit de koeling. Vlees houdt er niet van om zo hup vanuit de kou in de hete boter te glijden. Het schrikt en krimpt in elkaar en zeg nou zelf, dat zou jij toch ook doen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg doorregen riblappen (dikke rib)
2 pakjes gerookte spekblokjes
2 uien
3 tenen knoflook
Klein blikje tomatenpuree
Liter runderbouillon
1 el mosterd
1 el tijm (liefst vers van een takje gerist)
1/2 el milde paprikapoeder
Flinke snuf zout
Zwarte peper uit de molen
2 blaadjes laurier
1 el bloem
Glas rode wijn
1 el maizena
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Snelkookpan

Bereidingswijze

Voorbereiding:
Maak een papje van de mosterd met de tijm, het zout, de peper en de paprikapoeder. Verdun eventueel met een beetje water en laat dit papje maar lekker even staan.
Snijd het vlees in blokken van circa 3 bij 3 cm.
Snipper de ui grof
Snijdt de knoflook fijn

Bereiding
Doe heel weinig boter in de snelkookpan, net genoeg om de bodem te bedekken. Bak nu op een laag vuurtje de spekblokjes uit tot ze bijna knapperig zijn. Haal de spekjes uit het spekvet en houd ze apart.
Voeg indien nodig een beetje boter toe aan het spekvet en bak hierin het vlees rondom bruin. Doe dit in minstens 2 porties, teveel ineens doet de temperatuur van het vet te veel dalen. Neem het vlees uit de pan en houd het apart.
Bak ik het overgebleven spekvet de uien met de knoflook tot de uien goed glazig zijn. Blijf flink roeren om teveel aanbakken te voorkomen. Voeg nu de eetlepel bloem toe en roer goed door tot de geur van de bloem verdwenen is. Blus de uien af met het glas rode wijn en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Goed roeren voorkomt klontjes.

Voeg nu toe: het kruidenpapje, de laurierblaadjes en de tomatenpuree. Wanneer dit kookt kun je de spekblokjes en het rundvlees erbij doen. Het vlees moet allemaal net onder de vloeistofspiegel blijven, voeg indien nodig meer vloeistof toe in de vorm van water of nog liever bouillon.

Draai het deksel op zijn plaats en breng onder druk op de hoogste stand. Zodra er stoom gaat ontsnappen kun je de pan op een zacht vuurtje zetten. Liefst zo min mogelijk sissen!!!

Na 40 minuten kan het vuur uit en laat je de pan weer van de druk afkomen. Gewoon wachten is het beste.
Omdat de saus niet echt een mooi egaal geheel is kun je deze binden met een eetlepel maizena opgelost in wat koud water. Goed roeren en even doorkoken en het stoofvlees is klaar!

Laatste reacties

allussie avatar
allussie 09-10-2020

LIJKT MIJ HEERLIJK, GA EEN SNELKOOKPAN AANSCHAFFEN. Vraagje:Ik kook sinds kort niet op gas maar keramisch, moet ik dan gewoon de snelkookpan de ringtekening van de kookplaat iets kleiner nemen dan de bodem van de pan en dan op de laagste stand? Jajaja ik heb het ook niet makkelijk,haha.Groetjes

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten