Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

  • Nederlands, Streekgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 13-11-2015
  • Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

    Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

    Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

  • Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

    Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

    Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht, dat wordt bereid met paarden- of rundvlees. Zuurvlees lijkt op stoofvlees en hachee. De naam komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop. Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.
Bij ons thuis een gerecht waar iedereen blij van wordt!! 
Er zijn veel varianten, ik ben net zo lang aan het expirimenteren geweest tot mijn gezin en vrienden het heerlijk vonden!!

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 kilo magere runderlappen
5 dl azijn
5 dl water
2 runderbouillon blokjes
1 tl vers gemalen peper
6 laurierblaadjes
6 kruidnagels
6 jeneverbessen
3 tl tijm
5 grote uien
100 gr boter
5 eetlepels appelstroop
6 plakken peperkoek (ontbijtkoek)
2 eetlepels bloem
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote braadpan
vleesmes
snijplank
kom
vergiet
schone theedoek

Bereidingswijze

Snijd het vlees in dobbelstenen en doe deze in een kom. Giet de azijn, het water,2 uien in vieren gesneden met daar in de 6 kruidnagels gestoken, jeneverbessen de tijm en peper. Dek af en zet minimaal 12 (ik doe altijd 24 uur) in de koelkast.
Doe het vlees in een vergiet en vang de azijn marinade op, gooi niet weg! Dep het vlees droog met een schone theedoek en bestuif met bloem,
Verhit de boter in de braadpan, en bak het vlees bruin. snij de uien uit de marinade in grove stukken en gooi dat bij het vlees inclusief de kruidnagel, snij de rest van de uien ook in grove stukken en bak even mee.
Doe de stroop de bouillonblokjes en het marinade vocht (met de jeneverbessen en laurier) bij het vlees tot het net onderstaat bewaar de rest van het vocht.
Laat dit een uurtje sudderen, voeg dan de in blokjes gesneden peperkoek toe en laat nog maals 1 a 1.5 uur sudderen. Als de saus te dik wordt af en toe wat vocht erbij.
Op smaak brengen met peper en zout en eventueel nog een lepel appelstroop!

Bron

Een Nederlands streekgerecht.

Serveertip

Heerlijk bij friet of Rozemarijn aardappeltjes uit de oven, en een frisse salade

Laatste reacties

marijanrunhart avatar
marijanrunhart 14-11-2015

Hoi Tummers86, bedankt voor je berichtje en ook voor de chocolade tip! Als ik het vlees niet met bloem bestuif en als het vlees niet op kamer temperatuur is ontstaat er idd veel vocht in de pan, heb m'n vuur ook altijd erg hoog bij het aanbraden. Groetjes Marijan

Tummers86 avatar
Tummers86 14-11-2015

Bijna precies zoals mijn moeder het maakt. Lekker! Je kan ipv appelstroop ook wat pure chocolade gebruiken. Bij het aanbraden even volhouden want het duurt even voordat het vlees bruin wordt, tenminste dat vond ik, zelfs na het droog deppen van het vlees. Ik neem het recept mee. Thnx!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten