1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

  • Nederlands, Streekgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 13-11-2015

Ingrediënten 8 personen


1 kilo magere runderlappen
5 dl azijn
5 dl water
2 runderbouillon blokjes
1 tl vers gemalen peper
6 laurierblaadjes
6 kruidnagels
6 jeneverbessen
3 tl tijm
5 grote uien
100 gr boter
5 eetlepels appelstroop
6 plakken peperkoek (ontbijtkoek)
2 eetlepels bloem


Verder heb je nodig


Grote braadpan
vleesmes
snijplank
kom
vergiet
schone theedoek


Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)
Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)
Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)
Zuurvlees, een echt Limburgs gerecht (Zoervleisj)

Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht, dat wordt bereid met paarden- of rundvlees. Zuurvlees lijkt op stoofvlees en hachee. De naam komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop. Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.
Bij ons thuis een gerecht waar iedereen blij van wordt!! 
Er zijn veel varianten, ik ben net zo lang aan het expirimenteren geweest tot mijn gezin en vrienden het heerlijk vonden!!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snijd het vlees in dobbelstenen en doe deze in een kom. Giet de azijn, het water,2 uien in vieren gesneden met daar in de 6 kruidnagels gestoken, jeneverbessen de tijm en peper. Dek af en zet minimaal 12 (ik doe altijd 24 uur) in de koelkast.
Doe het vlees in een vergiet en vang de azijn marinade op, gooi niet weg! Dep het vlees droog met een schone theedoek en bestuif met bloem,
Verhit de boter in de braadpan, en bak het vlees bruin. snij de uien uit de marinade in grove stukken en gooi dat bij het vlees inclusief de kruidnagel, snij de rest van de uien ook in grove stukken en bak even mee.
Doe de stroop de bouillonblokjes en het marinade vocht (met de jeneverbessen en laurier) bij het vlees tot het net onderstaat bewaar de rest van het vocht.
Laat dit een uurtje sudderen, voeg dan de in blokjes gesneden peperkoek toe en laat nog maals 1 a 1.5 uur sudderen. Als de saus te dik wordt af en toe wat vocht erbij.
Op smaak brengen met peper en zout en eventueel nog een lepel appelstroop!

Serveertip

Heerlijk bij friet of Rozemarijn aardappeltjes uit de oven, en een frisse salade

Bron

Een Nederlands streekgerecht.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marijanrunhart


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marijanrunhart
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top