Zweedse gehaktballen
- Scandinavisch, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Swedish meatballs!
Ingrediënten 10 personen
Gehaktballen:2 EL boter
1 grote gele ui (gepeld en fijn gesneden)
1 dl melk
4-5 sneetjes brood (zonder korst en fijn gesneden)
2 eieren
0,5 kg varkens gehakt
1,5 kg pond rundergehakt
2 TL zout
1 TL nootmuskaat
1 TL kardemom
2 TL zwarte peper
Saus
6 EL boter
1 dl bloem
1 liter runder boullion
1,5 tot 2 dl zure creme
Zout
2 EL gesneden peterselie
2 - 4 EL lingon / cranberry jam
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Grote hapjespan
Bereidingswijze
1. Smelt de boter in een pan met gemiddelde warmte.
2. Voeg de gesneden uit toe en bak het tot de ui zacht en doorzichtig wordt (3-4 min).
3. Haal de uit uit de pan en laat het afkoelen in een bakje.
4. Plaats de stukjes brood in een grote kom met de melk.
5. Laat dit 15 tot 20 minuten staan.
6. Wanneer al de melk geabsorbeert is plaats je het mengsel in een keukenmachine en hak je het fijn en doe je het terug in de kom.
7. Meng de uien in het brood/melk mengsel. Voeg de eieren, varkens en rundergehakt, zout, peper, nootmuskaat en kardemom toe.
8. Meng alles met de hand.
9. Maak gehaktballetjes met een doorsnede van ongeveer 3 cm. Met dit gerecht krijg je ongeveer 40 gehaktballetjes.
10. doe 5 EL boter in een grote pan op gemiddelde warmte. Wanneer de boter gesmolten is voeg je de gehaktballen toe. Doe niet alle gehaktballen tegelijkertijd maar in groepen. Wees voorzichtig zodat de gehaktballen niet uit elkaar vallen wanneer je ze af en toe draait.
11. Wanneer de gehaktballen bruin zijn aan alle kanten kun je ze uit de pan halen. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn aangezien je ze doorkookt in de saus.
12. Verwijder de gehaktballen maar hou de boter in de pan; hier maak je de saus mee. (tenzij de boter te bruin en verbrand is) Zorg dat je ongeveer 6 EL boter in de pan hebt dus je mag wat toevoegen.
13. Voor de saus maak je eerst een roux; doe langzaam bloem bij de gesmolten boter terwijl je in de pan roert. Roer en kook totdat je een glad mengsel hebt dat lichtbruin is.
14. Wanneer de roux klaar is kun je de boullion langzaam toevoegen terwijl je blijft roeren.
15. Nu kunnen de gehaktballen in de saus en kook je het geheel op een laag vuur (met de deksel erop) gedurende 10 minuten.
16. Haal de gehaktballen uit de saus en voeg de zure creme aan de saus toe.
17. Voeg de lingon of cranberry jam toe of serveer dit naast het gerecht.
Bron
http://www.simplyrecipes.com/recipes/swedish_meatballs/
Serveertip
Serveer met:
- Gekookte aardappelen of aardappelpuree
- Gekookte snijboontjes of spinazie