Speculaasbrokken met extra amandelen

  • Nederlands, Banket
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 06-11-2015
  • Speculaasbrokken met extra amandelen

    Speculaasbrokken met extra amandelen

    Speculaasbrokken met extra amandelen

  • Speculaasbrokken met extra amandelen

    Speculaasbrokken met extra amandelen

    Speculaasbrokken met extra amandelen

  • Speculaasbrokken met extra amandelen

    Speculaasbrokken met extra amandelen

    Speculaasbrokken met extra amandelen

Heerlijke knapperige speculaasbrokken. Je kunt er bijna niet vanaf blijven.
De speculaas heeft een heerlijke amandelsmaak omdat ik een deel van het zelfrijzend bakmeel heb vervangen door amandelmeel (gemalen amandelen) en een paar druppels amandelaroma heb toegevoegd.
Ik heb deze keer ook geen kant-en-klare speculaaskruiden gebruikt maar zelf een samenstelling gemaakt en er o.a. ook een beetje kardemom aan toegevoegd,
Mmmmmm..............

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
250 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram gemalen amandelen of amandelmeel
200 gram koude roomboter in stukjes
5 theelepels kaneel
1 ½ theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel kardemompoeder
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
2 a 3 druppels amandelaroma
mespunt zout
150 gram donkerbruine basterdsuiker
2 a 3 eetlepels slagroom of melk

Garnering:
gepelde amandelen zoveel als je zelf lekker vindt
1 losgeklopte eidooier
2 eetlepels melk of slagroom
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine
bakpapier
bakplaat
deegroller

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe het zelfrijzend bakmeel, gemalen amandelen, boter, kruiden, zout, amandelaroma en basterdsuiker in de kom van de keukenmachine.
Mix dit door elkaar (ik heb dit gedaan met de pulseerknop van mijn Magimix dan blijft het deeg mooi en wordt niet te snel te zacht) en voeg beetje bij beetje zoveel slagroom toe tot je ziet dat het deeg loslaat van de randen.
Rol het deeg uit tot een lap van plm. ½ cm.
Versier de plak deeg met amandelen.

Meng de losgeklopte eidooier met de melk of slagroom.
Bestrijk het deeg hiermee.

Bak de speculaas plm. 35 tot 40 minuten in het midden van de op 170 graden voorverwarmde oven tot de speculaas een mooie bruine kleur heeft gekregen.

Breek de afgekoelde speculaas in brokken.

Serveertip

Niet alleen lekker met Sinterklaas, maar smaakt eigenlijk altijd.

Laatste reacties

moniquek1 avatar
moniquek1 21-11-2015

Hoi Petra vanmiddag je speculaas brokken gemaakt, ik had geen kardemom in huis dus had de rest van de kruiden wel ,toch maar speculaas kruiden genomen ,zo als ik al dacht echt een topper weer de buren wat gegeven en maandag neem ik weer een plak mee naar me werk in de natuurwinkel. Groetjes Monique

moniquek1 avatar
moniquek1 13-11-2015

Hoi Petra dit zal beslist wel een toppertje zijn gezien al je andere heerlijke recepten, ik heb hem in me kookboek gezet,dank je wel voor het delen. groetjes en een fijn weekend Monique

pwiggers avatar
pwiggers 12-11-2015

Ze zijn heerlijk. Waren hier in een mum van tijd weg. Ga ze vandaag weer bakken!

hermien_kg avatar
hermien_kg 10-11-2015

Dit ziet er weer heerlijk uit. Ik ga het zeker de komende tijd maken. Bedankt voor het recept. Groetjes, Hermien

pwiggers avatar
pwiggers 10-11-2015

Dank je wel voor je reactie Purrie en YvonneR65. De speculaas is super lekker!

Purrie avatar
Purrie 10-11-2015

o wat lekker Petra, dank voor dit recept!

YvonneR65 avatar
YvonneR65 07-11-2015

dank je wel, ga het eens maken, ziet er goed uit en met lekkere ingrediënten

pwiggers avatar
pwiggers 07-11-2015

Natuurlijk kun je het deeg ook maken meteen mixer met deeghaken en ook met de hand. Ik gebruik mijn keukenmachine omdat dat sneller gaat.

LennyKr avatar
LennyKr 06-11-2015

is dit deeg ook te maken met een mixer met deeghaken?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten