Kruidige couscous met spinazie, geroosterde cherrytomaatjes en feta

  • Vegetarisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

Hoewel wij niet vegetarisch zijn, kies ik wel steeds vaker voor een vegetarische maaltijd en deze behoort absoluut tot mijn favorieten. Het gerecht is lekker licht, maar door alle kruiden, de ovengeroosterde groenten, de zoete abrikoos, de zoute feta en de pijnboompitjes vooral ook heel smaakvol. Daarnaast is het een heel voedzaam maaltje en dat is meer dan mooi meegenomen ;-)

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
100 gram volkoren couscous
250-300 gram verse bladspinazie
150-200 gram cherrytomaten
1/2 rode paprika
1 ui
1 teen knoflook
5 gedroogde abrikozen
1 (flinke) dessertlepel ras el hanout
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde tijm
100 gram feta, verkruimeld
handje pijnboompitten

Olijfolie
Zeezout (en evt. rookzout*)

Naar smaak:
Extra komijn, verse of gedroogde korianderblaadjes, gedroogde chiliringen of chipotle
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 612,13 kcal
Koolhydraten 59,01 g
Eiwitten 23,63 g
Vetten 27,97 g
Benodigdheden

Ovenschaal, knoflookpers

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de cherrytomaten en snijd de rode paprika in (niet al te grote) stukjes. Meng de gesneden groenten in een ovenschaal met een scheut olijfolie, de gerookte paprikapoeder, tijm, een snuf zeezout en een klein snufje witte peper. Rooster de groenten 20-30 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Af en toe omscheppen.

Snij intussen de ui fijn en pers de knoflook uit. Verkruimel de feta, snij de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en rooster de pijnboompitten. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit wat olie in een wokpan en fruit de ui en knoflook kort op middenhoog vuur (de knoflook mag niet verbranden!) tot de uien glazig zijn. Voeg dan de spinazie met een flinke snuf zeezout toe en roerbak tot deze geslonken is.

Voeg vervolgens de ras el hanout toe en laat deze even rustig meebakken. Schep daarna de couscous door het spinaziemengsel. Even rustig omscheppen en voeg dan naar smaak de overige kruiden (extra komijn en chilipeper zijn zeker aan te raden; koriander valt wellicht niet bij iedereen in de smaak) en de gedroogde abrikozen toe. Blijf rustig omscheppen en schep er tot slot de geroosterde groenten uit de oven doorheen.

Tot slot: proeven en evt. nog wat extra kruiden, (rook)zout en/of peper naar smaak toevoegen.

Verdeel de couscous over twee borden en garneer met de pijnboompitten en verkruimelde feta.

Serveertip

Dit gerecht kan ook prima als lauwwarme salade worden gegeten. Doe er dan, voor de bite, bijvoorbeeld nog wat rucola doorheen en garneer verder af met een in dunne ringen gesneden bosuitje.

*rookzout is erg lekker in vegetarische gerechten omdat het de maaltijd een stevige smaak geeft zoals vlees dat kan doen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

claus_v_d avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten