Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 03-11-2015
  • Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

  • Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

  • Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

  • Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

  • Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

  • Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

    Heerlijke hartige taart met prei gehakt champignons en roomkaas

Deze heerlijke hartige taart met eigengemaakte bodem heb ik voor het eerst gemaakt met mijn nieuwe Magimix keukenmachine.
Ik maak heel vaak nieuwe recepten aan de hand van dat wat in nog in de koelkast/vriezer hebt.
Ik heb een recept op Smulweb staan van een heerlijke preisoep met gehakt en kaas.
Toen bedacht ik dat ik met die ingrediënten en nog wat erbij een lekkere hartige taart kon maken.
We hebben echt gesmuld en deze taart komt zeker vaker op tafel.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram (room)boter
3 eetlepels koud water
1 ei (M)
1 theelepel zout
2 theelepels gedroogde tijm
Vulling:
1 eetlepel olijfolie
250 gram rundergehakt
plm. 250 gram prei - lichte en lichtgroene gedeelte (in reepjes gesneden, zie foto)
1 sjalotje (gepeld en gesnipperd)
2 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
plm. 100 gram champignons (schoongemaakt en in hele dunne plakjes gesneden)
plm. 75 gram roomkaas met knoflook en kruiden
plm. 4 plakken belegen kaas voor de bodem
3 eieren (M)
150 ml slagroom
peper, zout
wat gemalen nootmuskaat
1 theelepel gedroogde tijm
paar druppels worcestersaus
50 gram geraspte (jong) belegen kaas
plm. 50 gram gemalen Parmezaanse kaas of Pecorino kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine
springvorm met een doorsnede van plm. 24 cm
bakpapier
koekenpan
plastic folie
vork

Bereidingswijze

Maak eerst de bodem met behulp van een keukenmachine.
Bodem:
Doe alle ingrediënten - behalve het water - genoemd onder "voor het deeg" in de keukenmachine. Draai hiervan een glad deeg. Is het deeg nog te kruimelig voeg dan het water toe. Het deeg moet een mooie bal vormen en geen deeg achterlaten in de machine.
Leg het deeg - ingepakt in plastic folie - plm. 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand van de springvorm in met boter en bestuif met t bloem.
Rol het deeg uit en bekleed de springvorm met het deeg. Prik de deegbodem met een vork meermalen in.
Bak het deeg plm. 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Laat de oven op dezelfde temperatuur aan staan.

Maak ondertussen de vulling. Verhit de olie in een koekenpan.
Bak het gehakt rul en lichtbruin.
Voeg de gesnipperde sjalot en knoflook toe en bak even mee.
Doe nu de preireepjes of preiringetjes erbij en bak deze al omscheppend mee tot de prei zacht is.
Doe de champignons erbij en bak 1 minuut mee.
Maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat en tijm.
Laat het geheel wat afkoelen.

Bekleed de - wat afgekoelde - taartbodem met de plakken kaas.
Verdeel hierover de prei/gehaktmassa.
Mix de eieren, roomkaas, geraspte belegen kaas en slagroom door elkaar.
Voeg een paar druppels worcestersaus hieraan toe.
Giet dit over de prei/gehaktmassa.
Strooi de gemalen Parmezaanse kaas of Pecorino kaas over de taart.
Bak de taart plm. 25 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de taart een mooie lichtbruine kleur heeft gekregen.

Serveertip

Ik heb gedroogde tijm door het deeg verwerkt. Je kunt ntuurlijk ook kiezen voor andere kruiden, zoals oregano of rozemarijn.
Hier vind je mijn recept van een hele lekkere soep met bijna dezelfde ingrediënten als in deze taart.Romige-preisoep-uit-de-wok-met-gehakt-en-kaas.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 07-12-2020

Oh ja, nog bedankt voor de mooie foto bij het recept. Dat is altijd leuk !!

pwiggers avatar
pwiggers 07-12-2020

Koksroom kan altijd chefgiel. Fijn dat de taart zo goed geslaagd is en in de smaak is gevallen. Dank je wel voor je reactie bij mijn recept. Groet, Petra

chefgiel avatar
chefgiel 02-12-2020

Hoi Petra, ik heb deze net gemaakt met bladerdeeg en koksroom omdat ik geen slagroom in huis had en hij zag er niet alleen prachtig uit maar was ook erg lekker!

pwiggers avatar
pwiggers 29-03-2017

Wat leuk Buppie. Ben benieuwd naar je reactie. Wij vonden de taart verrukkelijk en onze buren ook. Groetjes en veel succes, Petra

Purrie avatar
Purrie 29-03-2017

deze ga ik beslist ook maken deze week, dank weer Petra! Blij vooral met het recept voor het deeg! Veel groetjes van Buppie

pwiggers avatar
pwiggers 28-03-2017

Connie ik ga er van uit dat ook nu je bladerdeeg hebt gebruikt in plaats van het deeg in het recept je de taartbodem ookhebt voorgebakken (blind gebakken). Daarna de plakken kaas erop en dan de vulling. Dn et de bodem ook echt gaar zijn. Fijn te horen dat de taart in de smaak is gevallen.

Connie1971 avatar
Connie1971 28-03-2017

hij was echt heel lekker alleen de bodem was niet ''gaar'' Ik heb bladerdeeg gebruikt ook was het nog wat vochtig heb jij een idee hoe ik dat kan verbeteren

pwiggers avatar
pwiggers 17-02-2016

Leuk om te horen Anita. Dank je wel.

anitahuijzerskuijs avatar
anitahuijzerskuijs 17-02-2016

Gisteren deze taart gemaakt. Hij was heerlijk. Gaat zeker vaker op tafel komen.

pwiggers avatar
pwiggers 02-12-2015

Dank je wel Emy en tina.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten