1. Home
  2. Recepten
  3. Vis keuken
  4. Rode kool
  5. Knäckebröd met gravad lax, eigengemaakte mosterdmayonaise en rode kool

Knäckebröd met gravad lax, eigengemaakte mosterdmayonaise en rode kool

Door: brood

  • Vis, Lunch/Brunch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 02-11-2015

Ingrediënten 4 personen


8 plakken knäckebröd
300 gr gesneden gravad lax
150 gr dun gesneden rode kool
1 dl olijfolie
1 citroen

Zalm marineren
0,75 kg rauwe Noorse zalm met vel
1 bosje verse dille
2 eetlepels suiker
2 theelepels zeezout
Likje fijne mosterd
Peperkorrels, gestampt of fijngemalen

Ingrediënten mayonaise
2 grote eidooiers
2 eetlepels Dijon mosterd
2 eetlepels grove mosterd
1 bosje verse dille
Zout naar smaak
2 eetlepels suiker
2 eetlepels witte wijnazijn
1 glaasje witte wijn
1,2 liter zonnebloemolie (lauwwarm)


Knäckebröd met gravad lax, eigengemaakte mosterdmayonaise en rode kool
Knäckebröd met gravad lax, eigengemaakte mosterdmayonaise en rode kool

Heerlijke verse zalm.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bereiding Gravad lax
Strooi de gehakte dille op een bakplaat of in een ovenschaal.
Voeg de suiker en de zeezout toe.
Verdeel de zalm in twee mooie gelijke delen en smeer de zijde zonder vel in met de mosterd en de gekneusde peper.
Leg deze kant in het mengsel van de dille en het zeezout-suikermengsel.
Druk stevig aan op de vel zijde, dek de vis af met plasticfolie en leg de vis onder druk weg in de koeling (plaats borden of een kleinere bak op de vis, zo kunnen smaken en ingrediënten goed intrekken en blijven ze op hun plaats).

Bereiding mayonaise
Roer de eidooiers, de mosterd, de wijnazijn en de suiker in een kom door elkaar totdat de zout en suiker zijn opgelost.
Voeg nu druppelsgewijs, al roerend met een garde, de lauwwarme zonnebloemolie toe. Let op: als de temperatuur niet goed is, of de olie wordt te snel toegevoegd, dan gaat de emulsie schiften.
Wanneer je op ¼ bent van de olie en de massa op een mayonaise begint te lijken, dan kun je de olie sneller toevoegen.
Voeg eventueel heet water toe als de massa te dik wordt of dreigt te schiften.
Als de olie is toegevoegd, breng dan de mayonaise op smaak met dille en witte wijn totdat er een mooie gladde emulsie ontstaat.
Snijd nu de zalm in zeer dunne plakken van het vel af.

bereiding Knäckebröd
Beleg het broodje met de gesneden zalm en maak de salade van rode kool aan met een scheutje olijfolie en een vleugje citroensap.
Serveer met de mosterdmayonaise.



Reacties (0)



Volgen
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top