Appeltaart met heerlijke roomvulling en een dunne knapperige bodem

  • Internationaal, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-10-2015
  • Appeltaart met heerlijke roomvulling en een dunne knapperige bodem

    Appeltaart met heerlijke roomvulling en een dunne knapperige bodem

    Appeltaart met heerlijke roomvulling en een dunne knapperige bodem

  • Appeltaart met heerlijke roomvulling en een dunne knapperige bodem

    Appeltaart met heerlijke roomvulling en een dunne knapperige bodem

    Appeltaart met heerlijke roomvulling en een dunne knapperige bodem

Nu ik sinds kort een nieuwe keukenmachine heb (Magimix Patisssier) wil ik graag nieuwe recepten uitproberen. We krijgen koffievisite dus vanmorgen deze heerlijke appeltaart gebakken.
De bodem is dun en knapperig. De taart is volop gevuld met appel en daar over een vulling van een romige pudding. afgemaakt met amandelschaafsel.
Wie lust dit nou niet?

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
Deeg:
180 gram bloem + een beetje voor het uitrollen van het deeg
50 + 80 gram suiker (deels voor het deeg, deels voor de vulling)
2 eieren (M)
mespunt zout
1 afgestreken theelepel kaneel
100 gram koude roomboter + wat boter voor het invetten van de vorm
2 eetlepels paneermeel (voor het bestuiven van de ingevette vorm)

Vulling:
plm. 800 gram lichtzure appels (bijvoorbeeld Elstar)
3 eetlepels citroensap
plm. 3 eetlepels cranberry-compôte
150 gram zure room
1 pakje vanille(kook)puddig voor 1/2 liter melk (37 gram) of custardpoeder (gebruik je custardpoeder kijk dan op het pak hoeveel je nodig hebt voor een 1/2 liter melk)
plm. 3 eetlepeld amandelschaafsel
poedersuiker om te garneren
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine
vorm met uitneembare bodem van 26 - 28 cm. doorsnede (eventueel springvorm)
plastic folie
vork

Bereidingswijze

Deegbodem:
1 ei scheiden (eidooier voor het deeg; eiwit voor de vulling).
Doe bloem, 50 gram suiker, kaneel, mespunt zout, 1 eidooier en de koude boter in stukjes samen met 1 à 2 eetlepels koud water in de kom van de keukenmachine en draai hiervan een mooi glad deeg.
Pak het deeg in plastic folie. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) of 150 graden hetelucht.

Vet de taartvorm in met boter en bestrooi de vom met paneermeel. Verwijder overtollig paneermeel.
Bekleed de taartvorm met het deeg. Denk eraan dat ook de randen goed gevuld worden.
Deegbodem met een vork meermalen inprikken.
Bak de deegbodem plm. 20 minuten voor in het midden van de voorverwarmde oven.
Laat wat afkoelen.

Vulling:
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in 8 schijven snijden.
Meng het citroensap erdoor om bruin worden te voorkomen.
Klop de zure room. 1 ei en het overgebleven eiwti met het puddingpoeder of custard kort door elkaar.

Smeer de wat afgekoelde bodem van de taart in met de cranberrycompôte.
Verdeel de appelschijven over de taart (goed dicht naast elkaar leggen).
Giet de roommassa over de appelschijven. Strooi het amandelschaafsel over de taart.
Zet de taart weer in het midden van de nog hete oven en bak de taart nog plm. 50 minuten tot hij mooi goudbruin ziet.
Na het afkoelen de taart met poedersuiker bestrooien.

Serveertip

In plaats van cranberrycompôte is ook abrikozenjam voor de bodem erg lekker.
In plaats van jam kun je ook een dunne laag amandelspijs over de bodem uitstrijken.
Je kunt het deeg ook maken van 130 gram bloem en 50 gram amandelmeel (gemalen amandelen).

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 02-12-2015

Gebruik je custardpoeder kijk dan even op het pak hoeveel je nodig hebt voor een 1/2 liter melk.

moniquek1 avatar
moniquek1 02-12-2015

Petra Doe je er 37 gram custard in bij de vulling,wil hem graag deze week maken voor me verjaardag. groetjes Monique

souvlaki avatar
souvlaki 28-11-2015

Wat heerlijk Petra!! Ik ga deze snel uitproberen. Groetjes Souvlaki

maryh avatar
maryh 21-11-2015

Hi Petra, je recept in mijn bakkookboek gezet. Klinkt en ziet er goed uit.

moniquek1 avatar
moniquek1 19-11-2015

neem je recept mee zal wel weer verrukkelijk zijn groetjes monique

ArualB avatar
ArualB 07-11-2015

Jammie, ziet er lekker uit. Meegenomen, dank je wel.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten