Mmm bruine bonensoep met worst spek en gebraden gehaktballetjes

  • Nederlands, Soep
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 20-10-2015
  • Mmm  bruine bonensoep met worst spek en gebraden gehaktballetjes

    Mmm bruine bonensoep met worst spek en gebraden gehaktballetjes

    Mmm bruine bonensoep met worst spek en gebraden gehaktballetjes

Dol op peulvruchten en in dit jaargetijde vooral op die lekkere soepen met peulvruchten.
Dit keer een flinke stevige maaltijdsoep met - naast de bruine bonen - ook veel groenten en vlees.
De gehaktballetjes die in de soep komen bak ik eerst met een gesnipperde ui. Dat maakt dat de soep nog lekkerder smaakt.
Daar kom je het koude jaargetijde mee door !!.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 grote pot en een kleine pot bruine bonen (plm. 380 gram en 720 gram)
1 + 1 grote ui (gepeld en gesnipperd) (1 ui wordt gebruikt samen met de gehaktballetjes)
200 gram mager gerookte spek in reepjes
1 + 1 eetlepel zonnebloemolie
1 flinke winterpeen (schoongemaakt in kleine blokjes)
1 flinke prei (schoongemaakt in kleine stukjes)
2 stengels bleekselderij of een stukje knolselderij (schoongemaakt in kleine stukjes)
1 eetlepel tomatenpuree
plm. 1 - 1 1/2 liter vleesbouillon (kan van blokjes)
2 theelepels kerriepoeder
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels gedroogde tijm
1 eetlepel witte natuurazijn
2 eetlepels ketjap manis
1 niet al te grote rookworst
200 gram gehakt (gekruid en in kleine balletjes gedraaid)
peper, zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Vergiet
grote pan
aardappelstamper of staafmixer

Bereidingswijze

De de bruine bonen in een vergiet en spoel ze goed af met warm water.
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in de pan. Bak de spekreepjes hierin knapperig.
Haal ze uit de pan en zet ze apart.
Bak in het overgebleven vet de snippers van 1 ui glazig. Voeg de gesneden groenten, kerriepoeder en tomatenpuree hieraan toe. Bak even al roerend mee (plm. 2 minuten)
Voeg de bruine bonen toe aan de groenten en voeg zoveel bouillon bij totdat alles net onder staat.
Breng aan de kook en laat plm. 10 - 15 minuten zachtjes koken.
Stamp nu een deel van de bruine bonen en de groenten fijn of gebruik hiervoor de staafmixer. Ook een deel heel laten !!
Is de soep nu te dik dan nog wat van de bouillon toevoegen tot jij vindt dat de soep dik genoeg is.
Maak de soep op smaak met eventueel nog wat peper en zout, paprikapoeder, azijn en ketjap manis.
Doe de worst in de soep en laat de worst plm. 15 - 20 minuten meewarmen. Snijde worst in plakjes.

Verhit de rest van de olie in de pan.
Bak hierin de gehaktballetjes rondom gaar en bruin.
Voeg de rest van de uisnippers toe en bak even mee.
Doe de gehaktballetjes en de uisnippers bij de soep.

Nu nog een keer proeven of de soep smaakt zoals jij wilt.
Voeg anders nog wat kruiden toe zoals peper, zout, tijm, paprikapoeder of ketjap azijn.

Serveertip

Lekker met stokbrood of lekkere verse broodjes.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 22-06-2017

Vast voor komende winter meegenomen, hoef ik dan niet meer te zoeken! Groetjes, Dido

pwiggers avatar
pwiggers 21-12-2016

Bedankt Joke voor je leuke reactie bij mijn recept. Fijn te horen dat de soep zo in de smaak is gevallen. Altijd lekker met koude dagen.

joke222 avatar
joke222 20-12-2016

Nou jou soep in het weekend gegeten, was heerlijk, is blijvertje hier, ook zo lekker snel klaar, dank je wel. Gr. Joke

pwiggers avatar
pwiggers 15-08-2016

Leuk dat je een reactie achterliet Joke. Succes met de soep.

joke222 avatar
joke222 15-08-2016

JOU SOEPJE EVEN MEE GENOMEN, LAAT JE WETEN HOE WIJ HET VONDEN. GR. JOKE

adeline43 avatar
adeline43 27-10-2015

Deze week al erwtensoep gemaakt en de volgende keer wordt het dus bruine bonensoep! Bedankt, groetjes Adeline

ArualB avatar
ArualB 26-10-2015

Heerlijk, ook in mijn kookboek soep gezet. Dank je wel.

ankie43 avatar
ankie43 23-10-2015

Lekker Petra, staat nu in mijn kookboek soep. Bedankt weer en een fijn weekend. Ankie.

pwiggers avatar
pwiggers 22-10-2015

Dank je wel Erwin en Hermine voor jullie reacties bij mijn recept. Een lekkere soep! Echt voor koude dagen!

Delarosa avatar
Delarosa 20-10-2015

Lekker Petra, ik neem deze mee voor aankomend weekend! Dank je wel en vriendelijke Smulgroetjes, Erwin

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten