Portugees: Gemengde vis in de cataplana (Peixes mistos na cataplana)

  • Portugees, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 15-10-2015
  • Portugees: Gemengde vis in de cataplana (Peixes mistos na cataplana)

    Portugees: Gemengde vis in de cataplana (Peixes mistos na cataplana)

    Portugees: Gemengde vis in de cataplana (Peixes mistos na cataplana)

  • Portugees: Gemengde vis in de cataplana (Peixes mistos na cataplana)

    Portugees: Gemengde vis in de cataplana (Peixes mistos na cataplana)

    Portugees: Gemengde vis in de cataplana (Peixes mistos na cataplana)

Cataplana gerechten komen van oorsprong uit de Algarve, beetje zuidelijk dus. Het verhaal gaat dat het vissermans gereedschap is. De vissers nemen de cataplana gevuld met refogado mee aan boord. Deze refogado is een mengsel van gebakken ui, knoflook en tomaat. Voor de lunch gaan er een aantal gebakken visjes in de pan. Even op hoog vuur koken en klaar is de hap.
De truc is dat de cataplana nagenoeg luchtdicht wordt afgesloten en dus alle geur en smaak blijven bewaard tot je de deksel openmaakt. Heb je nu geen cataplana in huis, je kunt dit recept ook maken in een hogedruk pan (zonder druk) of gewoon in een stoofpan of wok met goed sluitend deksel.

Markt vandaag dus even langs de visboer. Heerlijk een keuze gemaakt uit wat verse vis, deze keer een stukje zeepaling, een roodbaars filet en twee poontjes. Voor deze schotel kun je willekeurig welke vis nemen. Neem gewoon wat je lekker vindt en vooral niet duur! Doordat het een mix van vis is met een sterke refogado zul je de verfijnde smaak van een dure vis niet kunnen proeven. Neem liever ook geen vis die gemakkelijk uit elkaar valt, een scharretje zal wellicht het proces niet overleven.
Ik had nog wat Spaanse ham die ik dus maar voor het gerecht heb gebruikt, maar de volgende keer gebruik ik toch maar weer gewoon spekjes; net zoveel smaak en beter van consistentie.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Voor de refogado:
1 ui
1 rijpe tomaat
2 teentjes knoflook
1 groene paprika
2 laurierbladeren
Zout en peper
1 dessertlepel scherpe paprikapoeder

Voor de cataplana:
500 gr gemengde vis
8 grote garnalen (half schoongemaakt)
2 of 3 middelgrote redelijk vastkokende aardappelen
Handje gerookte spek dobbelsteentjes
2 dl olie
1 dl witte wijn
1/2 dl grappa (of bagaço als je dat hebt)
5 stengels peterselie
5 stengels koriander
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Cataplana, of goed gesloten hogedruk pan,stoofpan of wok

Bereidingswijze

Refogado:
Snijdt de ui in vieren en in dunne reepjes.
Neem de zaadlijsten uit de paprika en snijdt de paprika in dunne repen.
Ontvel de tomaat, ontdoe hem van zaden en 'prut' en snijdt in blokjes.
Snijdt de knoflook grof.
In de cataplana of in een hapjespan in een beetje olie de uien met de paprika fruiten. Als de uien glazig worden de tomaten en de knoflook erbij.
Voeg ook de laurierblaadjes en de paprikapoeder toe en zout en peper naar smaak. Laat sudderen tot de tomaat helemaal kapot is.

Spoel de vissen goed af en bestrooi ze met peper en zout. Spoel ook de garnalen en zet apart.
Schil de aardappelen. De aardappelen moeten in ca 15 minuten garen, dus halveer ze wanneer ze te groot zijn.
Haal de steeltjes van de peterselie en de koriander en hak de blaadjes grof.

Voeg de spek toe en blus af met de wijn en de grappa.
Leg nu de aardappelen in het vocht. Drapeer de vis over/naast de aardappelen en duw de garnalen daar weer tussen. Sprenkel de peterselie en koriander over het gerecht.
Deksel dicht en 15 minuten op hoog vuur. Openen aan tafel! Bom Apetit

Bron

Kookboekje van mijn schoonmoeder

Serveertip

Een lekker stukje brood om in de jus te dopen wordt zeker gewaardeerd.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten