Portugees: Gezouten kabeljauw - Bacalhau à Bras (of à Braz)

 • Portugees, Hoofdgerecht
 • 20-30 min.
 • Geplaatst op 11-10-2015
 • Portugees: Gezouten kabeljauw - Bacalhau à Bras (of à Braz)

  Portugees: Gezouten kabeljauw - Bacalhau à Bras (of à Braz)

  Portugees: Gezouten kabeljauw - Bacalhau à Bras (of à Braz)

 • Portugees: Gezouten kabeljauw - Bacalhau à Bras (of à Braz)

  Portugees: Gezouten kabeljauw - Bacalhau à Bras (of à Braz)

  Portugees: Gezouten kabeljauw - Bacalhau à Bras (of à Braz)

Van dit populaire kabeljauwrecept wordt gezegd dat het is verzonnen door een herbergier, Bras of Braz geheten, die een taverne had in de Bairo Alto in Lissabon. Het recept is eenvoudig te maken en bijzonder smakelijk.

Bacalhau is gezouten en gedroogde kabeljauw. De vis wordt niet in Portugal gevangen noch gedroogd, maar vanuit het hoge noorden geïmporteerd. Vikingen zijn ermee begonnen om hun gevangen vis te conserveren door hem flink te zouten. Deze zoute vis werd na thuiskomst op de klippen te drogen gehangen.  Het resultaat heet dan 'klipvis', de ongezouten gedroogde variant heet 'stokvis'. Geleidelijk aan is stokvis ook de naam geworden voor de gezouten en gedroogde vis.
 
Bacalhau is enorm populair in Portugal, er zijn honderden recepten en er wordt gezegd dat de Portugezen er per hoofd van de bevolking 6 kg per jaar van eten. Je kunt de vis gedroogd of ingevroren kopen. Hier in Nederland moet je ervoor naar een Portugese winkel of een goed geoutilleerde toko. Maar goed....Bacalhau à Bras....

In het recept wordt gebruik gemaakt van flinterdunne friet, batata palha. Je kunt natuurlijk een aardappel in lucifer dunne stokjes snijden en dan frituren, maar tegenwoordig wordt ook door de Portugezen zelf gebruik gemaakt van de voorverpakte kant en klare batata palha, bij ons frietsticks geheten. Ja ik bedoel echt een zakje Smith, geen paprika natuurlijk, maar de gewone gezouten frietsticks voldoen prima in dit recept. C geloofde er niets van, maar hij is inmiddels overtuigd.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
500 gr ontzoutte diepgevroren bacalhau,
200 gr frietsticks (2 zakjes),
2 uien,
3 teentjes knoflook,
3 blaadjes laurier,
1 dl olijfolie,
5 eieren,
Handvol zwarte olijven (liefst met pit),
Gehakte peterselie,
Peper en zout.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ruime pan en opdienschaal

Bereidingswijze

Voorbereiding:
Wanneer je niet de diepgevroren ontzoutte bacalhau hebt kunnen bemachtigen, maar alleen de gezouten harde variant, dan moet je die nog ontzouten. Zet de bacalhau stukken minstens 24 uur in een bak koud water. Twee of drie keer het water verversen tot de vis zacht en niet zo bremzout meer is.

Bereiding:
Spoel de vis af onder koud stromend water en kook de vis in ruim water in 10 minuten gaar. Laat hem wat afkoelen. Pluk alle graatjes uit de vis en pluk hem uit elkaar in mooie 'vlokken'.
Snijdt de uien in vieren en in dunne plakken, hak de knoflook fijn. Maak een 'refogado' van de olie, de uien, de knoflook en de blaadjes laurier. (bak eerst de uien glazig, dan de knoflook en de laurier erbij)
Klop de eieren schuimig.
Voeg de bacalhau bij de refogado en voeg ook frietsticks toe. Roer alles goed om. Giet nu rustig de geklopte eieren erbij en schep het mengsel om totdat het gaat binden. PAS OP laat het niet droog worden, het is geen omelet!
Roer ook de peterselie en de olijven erdoor en serveer op een mooie schaal.... Bom apetit.

Bron

Algemeen recept - kookboekje van mijn schoonmoeder

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten