Portugees - Arroz de Marisco (risotto met zeevruchten)

  • Portugees, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 10-10-2015
  • Portugees - Arroz de Marisco (risotto met zeevruchten)

    Portugees - Arroz de Marisco (risotto met zeevruchten)

    Portugees - Arroz de Marisco (risotto met zeevruchten)

Een favoriet recept is deze zeevruchtenschotel met risotto rijst. Risotto is natuurlijk Italiaanse rijst, dus eigenlijk wordt dit gerecht bereidt met 'arroz carolino', maar dat is in Nederland niet of nauwelijks te verkrijgen. Zoals u ongetwijfeld zult weten is risotto een rijstsoort die veel meer vocht opneemt dan de 'normale' langkorrelige rijst. Om die reden wordt een gerecht dat is bereidt met deze soort rijst Malandrinho genoemd. Een malandro is een schurk, iemand die steelt en dat dat is precies wat deze rijst doet met de bouillon op je bord; zó heb je nog een hele plas en het volgende moment is die geheel geabsorbeerd door de rijst. Het lijkt erger dan het is, de smaak blijft behouden.

De ingrediëntenlijst van de arroz marisco is tamelijk gevarieerd, alles is mogelijk zolang het maar schaal- of schelpdieren zijn: van dure kreeft tot goedkope Noorse garnaaltjes. Zelf doe ik er soms ook een blokje Alaskakoolvis of kabeljauw bij als aanvulling op de bouillon. Het is een echt 'reserve' gerecht van ingrediënten die nog in de vriezer liggen. Vooruit daar gaan we:

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Bakje Hollandse garnaaltjes of een kleine kabeljauw filet of blokje koolvis in stukjes
2 krabbensharen
2 tijger prawns
4 ongepelde grote gamba's
4 gepelde kleinere gamba's
100 gram mosselvlees
handvol venusschelpen

middelgrote ui fijn gesnipperd
3 teentjes knoflook fijn gesnipperd
3 tomaten ontveld en in blokjes
2 blaadjes laurier
drupje piri piri olie
zout naar smaak
olie om in te bakken

1 kopje risottorijst (ca 150 gram)
400 cc kreeftenfond (mag ook vis fond zijn, maar doe er dan wat kreeftenpasta bij)
100 cc droge witte wijn
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan met dikke bodem

Bereidingswijze

Spoel de venusschelpen schoon in licht gezouten water. Laat de gamba's en tijgerprawns rusting ontdooien en van het dooiwater op. Kook eventueel de mosselen in een weinig water met witte wijn. Haal het vlees uit de schelpen en bewaar ook hier het kookvocht.

Neem een pan met dikke bodem. Doe de olie in de pan en voeg ui, laurier en knoflook toe. Laat even bakken tot de uit wat glazig wordt. Voeg de stukjes vis toe als je die gebruikt en door voortdurend roeren valt deze tijdens het bakken uiteen.

Doe er de rijst bij en laat rustig bakken tot de rijst glazig is, goed roeren, de rijst mag niet bruin kleuren.
Voeg nu de tomatenblokjes toe blijf goed roeren zodat de rijst niet aanzet op de bodem van de pan. Laat alles nog even goed doorbakken tot ook de tomaat zacht is geworden.

Voeg nu de fond met de witte wijn bij het gerecht. Doe dit beetje bij beetje, voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige portie is geabsorbeerd. Voeg tot slot ook het lekwater van de gamba's en het kookvocht van de mosselen toe. Proef en voeg zout en piri piri naar smaak toe. Let wel het is een mild gerecht en dus niet pittig.

Laat het gerecht nu onder af en toe roeren 10 minuten zachtjes koken. Doe nu de gamba's en tijgerprawns en krabbenscharen in de pan. Na nogmaals 5 minuten de venusschelpen. Kook deze tot ze open zijn en voeg tot slot het mosselvlees toe. Nog even goed doorwarmen, de totale kooktijd bedraagt een minuut of 20.

Direct serveren want anders heeft de malandro alle bouillon opgeslurpt!

Bron

Algemeen recept - kookboekje van mijn schoonmoeder

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten