Portugees: Venusschelpen – Amêijoas à Bulhão Pato

  • Portugees, Voorgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 09-10-2015
  • Portugees: Venusschelpen – Amêijoas à Bulhão Pato

    Portugees: Venusschelpen – Amêijoas à Bulhão Pato

    Portugees: Venusschelpen – Amêijoas à Bulhão Pato

Chefkok João de Matta heeft dit gerechtje in 1876 in zijn standaardwerk 'Arte de Cozinha' (de kunst van het koken) beschreven. Hij heeft het de naam gegeven van één van zijn meest trouwe klanten; dichter-schrijver Raimundo António de Bulhão Pato. Wellicht benieuwd hoe je dit uitspreekt? Ik zal proberen het fonetisch op te schrijven: Ameejoeas a Boeljong Patho (waarbij de eerste j in Ameejoeas een J is als in Jus en Boeljong heeft nog het meest weg heeft van het Franse Bouillon)

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
400 gr venusschelpen
3 teentjes knoflook
1 dl olijfolie
glaasje witte wijn
Peper en zout
5 takjes koriander
2 schijfjes citroen
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 527,01 kcal
Koolhydraten 2,71 g
Eiwitten 1,55 g
Vetten 50,12 g
Benodigdheden
Pan met een deksel of cataplana

Bereidingswijze

Bereiding:
Spoel de venusschelpen grondig in licht gezouten water. Ze moeten al hun zand kwijt raken.
Plet de knoflook zodat hij barst. Vind je dit te grof, dan kun je de knoflook ook snijden natuurlijk, ik vind het wel stoer staan, die brokken knoflook. Haal de steeltjes van de koriander en snijdt de blaadjes grof.
Doe de olie in een pan (ik gebruik graag mijn cataplana, omdat dit zo gemakkelijk omschudt). En fruit hierin de knoflook zonder te kleuren. Doe de gewassen venusschelpen met de koriander in de pan en sluit de deksel. Goed omschudden tot alle schelpen open zijn (ca 5 minuutjes). Voeg nu de witte wijn toe en laat even goed doorkoken.
Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer met een schijfje citroen en met lekker veel stokbrood om de saus mee te deppen. Bom Apetit.

Bron

Algemeen bekend recept - staat in het standaard boekje van mijn schoonmoeder

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten