Pittige gegratineerde zuurkoolschotel met gehakt en chorizo

  • Europees, Ovenschotel
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 08-10-2015
  • Pittige gegratineerde zuurkoolschotel met gehakt en chorizo

    Pittige gegratineerde zuurkoolschotel met gehakt en chorizo

    Pittige gegratineerde zuurkoolschotel met gehakt en chorizo

  • Pittige gegratineerde zuurkoolschotel met gehakt en chorizo

    Pittige gegratineerde zuurkoolschotel met gehakt en chorizo

    Pittige gegratineerde zuurkoolschotel met gehakt en chorizo

Toen ik vorig jaar de zuurkool in de schappen zag liggen dacht ik direct; Daar moet ik iets mee gaan doen, zoals altijd experimenteren. Zo gezegd zo gedaan en na speurwerk op het internet en mijn eigen fantasie is er wat mij betreft een ovenheerlijke ovenschotel uit vandaan gekomen. Een smakencombinatie die je niet verwacht! Lekker pittig en het zure van de kool, lekkere combi, verrassend!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
500 g Zuurkool
ongeveer 1200 g Kruimige aardappelen
Zout & vers gemalen peper, mespuntje Nootmuskaat, 1 tl Paprikapoeder
2 el Olijfolie
500 g half om half gehakt of Rund als je dat liever gebruikt
125 g Gerookte spekreepjes, in fijne stukjes gesneden
60 gr Chorizo (kleinverpakking bij AH = €1.00,-) in kleine stukjes snijden
4 tl Sambal, scheut ketjap, 4 tl (masala) kerrie
1 Klein blikje tomatenpuree
1 Groot Ui of 2 kleinere gesnipperd
1 Paprika
1 Goudrenet, in kleine stukjes gesneden
2-3 teentjes knoflook, uitgeperst
1 Rode peper, in kleine stukjes gesneden
1 Zakje geraspte belegen kaas
1 flesje koksroom (optioneel)
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 642,06 kcal
Koolhydraten 46,35 g
Eiwitten 36,58 g
Vetten 32,59 g
Benodigdheden
Knoflookpers
Schilmesje
Koksmes
Koffiekopje
Pan om aardappels in te koken
Grote pan om in te stampen
Hapjespan / grote koekepan
Ovenschaal

Bereidingswijze

Zet de zuurkool in een pannetje 5 minuten op laag vuur om het iets voor te garen.
Bak de spekblokjes iets uit, probeer met keukenpapier het meeste vet weg te deppen. Pel de uien en snipper deze. Snijd de paprika zonder zaadjes in blokjes. Voeg de olie, ui, paprika, rode peper, knoflook, vers gemalen peper, paprikapoeder en nootmuskaat bij het spek en bak alles 3 minuten. Schep de zuurkool erdoor en roerbak 2 minuten. Giet er één kopje water bij en roer de tomatenpuree erdoor. verwarm (zonder deksel) zachtjes ca. 30 minuten, roer het geheel regelmatig om om de smaak te verdelen en het vocht goed te laten verdampen.
Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn, stamp af en toe na om het geheel goed uit te laten dampen. Giet hier uiteindelijk een kwart flesje koksroom door en roer het geheel door tot een puree (niet té nat!) en roer als laatste de Chorizostukjes door dit geheel.
Doe het gehakt in een pan en voeg hierbij de 4 tl Sambal, scheut ketjap, 4 tl (masala) kerrie en wat zout en peper toe en bak het gehakt rul.

Voeg het gehakt bij het zuurkool mengsel en laat dit nog 10 minuten zachtjes (zonder deksel) pruttelen en roer het af en toe door om de smaak goed te verdelen en vocht te laten verdampen.

Nu is het tijd om alles bij elkaar te stampen en roeren, LET OP! dat het vocht in het zuurkool/gehaktmengsel zo goed als verdampt is, anders wordt het te plakkerig!!!
Voeg het zuurkool/gehaktmengsel bij de aardappel, voeg de appelstukjes en een flinke hand geraspte (zoveel dat je genoeg over houd voor bovenop de schotel) kaas toe en stamp en roer het geheel tot het mooi glad is, schep het in een ingevette (olijfolie) ovenschaal, strooi het restant geraspte kaas er over, strooi er voor de kleur wat Paprikapoeder overheen en zet het in de oven voor 20 minuten op 200 'C

Serveertip

Zoals ik zelf altijd zeg; bij lekker eten hoort een goed glas rode wijn

Eet smakelijk

Laatste reacties

Anne1955 avatar
Anne1955 13-12-2020

Heerlijk recept. Dank je wel.

Sassebassie avatar
Sassebassie 11-01-2020

Heerlijk gesmuld van dit recept. Voor de kinderen de rode peper en sambal weggelaten, maar ook dan is ie nog lekker. Ik bewaar dit recept, zodat ik het nog eens kan maken.

Lammy1954 avatar
Lammy1954 29-01-2016

Dit heerlijke recept ga ik binnenkort maken voor mijn lief die dol is op zuurkool. Groetjes Lammh

ArualB avatar
ArualB 20-10-2015

Lijkt me heerlijk, meegenomen dus. Dank je wel.

aadderoos avatar
aadderoos 20-10-2015

Vanavond gemaakt... Erg lekker!

renepostel avatar
renepostel 16-10-2015

Dank je voor je reactie, ik ben benieuwd wat je er van vind. Eet smakelijk!

hedy1962 avatar
hedy1962 13-10-2015

Hallo , Ik heb je recept meegenomen hoor , lijkt me ERG lekker. Ik ben een grote fan van zuurkool !!! Je hoort mijn reactie als ik het gemaakt heb. Groetjes , Hedy

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten