Pavlova met chocolademousse en walnoten

  • Nederlands, Banket
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 05-10-2015
  • Pavlova met chocolademousse en walnoten

    Pavlova met chocolademousse en walnoten

    Pavlova met chocolademousse en walnoten

zo af en toe doe ik mee met de zondag bakdagchallenge van dr. oetker maar aangezien ik het niet leuk vind  om pakjes te gebruiken en het een uitdaging vind  te zoeken naar meer mogelijkheden , is deze pavlova ontstaan. Hij is echt goddelijk

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
Pavlova met chocolademousse

Ingredienten pavlova
(8-10 punten)

4 eiwitten
Ong. 4 gr. Zout
150 gr. Fijne tafelsuiker

Mousse
250 ml. Slagroom
95 gram pure chocolade (72% cacao, AH of kookchocola (verkade)
95 gram wite smeltchocola (smeltsnoepjes)

Gezouten karamelsaus met walnoten

50 ml water
175 ml slagroom
200 gr. Suiker
20 gram gezouten roomboter
75-100 gr. Walnoten, fijngemaakt


Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Staande mixer, handmixer, weegschaal, oven

Bereidingswijze

Werkwijze Pavlova

Klop de 4 eiwitten met zout met de mixer in hoge stand op. Zorg dat je kom vetvrij is. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop door tot de suiker is opgelost. Het eiwit moet stijf en glanzend zijn. Eigenlijk zo dat als je je kom op de kop houd er niets uitvalt.

Verwarm de oven op 120 graden voor.

Leg bakpapier op je bakplaat en verdeel het schuim in een cirkel van ongeveer 20 cm . bouw hem redelijk op zodat je een bakje kunt vormen. Het schuim is vrij stevig als je goed geklopt hebt dus dat lukt wel.

Doe de pavlova voor 2 uur op 120 graden in de oven. Na de twee uur zet je de oven uit en laat je de pavlova afkoelen, evt. met deur stukje geopend.

Werkwijze chocolademouse
Smelt beide chocoladesoorten au bain Marie. Laat het hierna wat afkoelen en klop intussen volgens de aanwijzingen de slagroom stijf.

Voeg de chocola bij de slagroom, spatel goed door, zodat ie mooi egaal van kleur is. Dek af en laat hem daarna voor zeker een uur opstijven in de koelkast. . Soms wat langer.


Werkwijze karamelsaus

Doe water en suiker in een pan en laat het koken. Zet vuur laag en laat langzaam doorkoken tot het mengsel een goudbruine kleur heeft.. Intussen verwarm je de slagroom tegen het kookpunt. Als de karamel de goede kleur heeft voeg je de slagroom toe en ga je goed doorroeren. Pas op voor spetteren….Blijf doorroeren tot de saus helemaal glad is en voeg dan de gezouten roomboter toe. Roer nog even goed door en laat wat afkoelen.


Als je pavlova klaar is vul je deze met de mousse en strijk het een beetje glad. Neem de karamelsaus en giet voorzichtig wat saus over je pavlova en over de mousse. Gewoon netzoveel als jij het lekker vind. Vermaal ongeveer een ons walnoten en strooi deze uit over de pavlova en Mouse.
Als laatste kun je nog wat gesmolten witte chocolade nemen en hier (pas op met spuitzak) wat mooie strepen over het geheel mee trekken.

Succes en eet smakelijk

(bron karamelsaus Rutgers bakbijbel

Serveertip

Als tip kan ik meegeven dat je uiteraard de witte chocola kan vervangen door gewone chocola en wellicht is het lekker om warme kersen erbij te serveren .....

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten