Witte lima-bonen in tomatensaus
- Grieks, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Veganistisch
Ingrediënten 4 recipe.people
500 gram grote bonen (gígantes of limabonen)
1 hele ui en 1 laurierblad
6 eetlepels olijfolie
1 flinke ui, gesnipperd
een eetlepel tomatenpuree
2 flinke wortels in plakjes
2 plakken (1 cm dik) knolselderij, in mooie blokjes of ruitjes van 2x2 cm
naar behoefte: een of twee teentjes knoflook, in dunne plakjes
500 gram rijpe tomaten, in kleine stukken
scheut droge witte wijn
extra 1 laurierblad
een hand gehakte peterselie en een hand gesneden selderij
zout en peper
een theelepel suiker
een koffielepeltje mosterd
extra olijfolie naar wens
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 376,83 kcal |
Koolhydraten | 30,38 g |
Eiwitten | 11,75 g |
Vetten | 19,32 g |
Bereidingswijze
De bonen circa 10 uur weken in ruim water; opkoken in het weekwater (als het zurig ruikt het water verversen), afschuimen, en met een hele ui, een gespleten teentje knoflook en een laurierblad in 5 kwartier bijna gaarkoken. Géén zout toevoegen!
De bonen in het kookwater laten staan, maar de ui en het laurierblad verwijderen.
De gehakte ui in 3 eetlepels olie glazig bakken, de wortel, de knolselderij, en de tomatenpuree toevoegen en kort meebakken. Afblussen met een flinke scheut witte wijn. De tomaten en eventueel knoflook toevoegen.
De gekookte bonen met de schuimspaan uit het vocht nemen en erbij doen en wat van het kookvocht toevoegen tot het geheel nét niet onderstaat. Voeg de kruiden, de suiker, de mosterd en de rest van de olie toe en laat het geheel met half gesloten deksel nog zachtjes 30 minuten stoven. Op smaak brengen met peper en zout.
Heet opdienen. Brood is niet nodig, tenzij voor het laatste restje saus!
Bron
Jacques Poot
Serveertip
Het gerecht kun je vóór het opdienen, in een ovenschoteltje zonder deksel, een kwartier in een gloeiend hete oven zetten: door de hitte, het indampen, schroeien en caramelliseren wordt het gerecht nog lekkerder.