Surinaamse Bami in 25 minuten op tafel
- Surinaams, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 28-09-2015
Dit recept heb ik tijdens mijn vakantie is Suriname geleerd. Met eenvoudige ingredienten een Surinaamse Bami binnen 25 minuten klaarmaken.
Meer Surinaamse recepten die ik suriname heb geleerd-->http://bit.ly/rotiplaattheeasyway
Ingrediënten 4 personen
500 gram mie,250 gram varkensvlees of 500 gram kip( 100 gram rauwe ham),
1 kleine kool en een halve bos kaisoi of een zakje bami groenten van de supermarkt
3 teentjes knoflook( fijngestampt),
1 ui (gesnipperd),
2 bouillonblokjes( b.v. maggiblokjes),
4 lepels ketjap manis,
3 lepels olie,
2 lange takken selderie(soepgroente)( fijngehakt),
2 eieren( voor de omelet reepjes)
eventueel extra zout naar smaak.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 803,80 kcal |
Koolhydraten | 105,81 g |
Eiwitten | 39,39 g |
Vetten | 23,24 g |
Benodigdheden
een wokpanBereidingswijze
De mie ongeveer 10 minuten in ruim water laten koken,let op dat de bami niet te papperig wordt. Deze mie na het koken afgieten. Onder de kraan met koud water afspoelen en laten uitlekken of een halve lepel olie er door scheppen. De mie met een vork loshalen om kleven te voorkomen. Het vlees bakken in een wok en nadat het gebakken is en je het hebt laten afkoelen in kleine blokjes snijden. De groenten wassen en klein snijden of als je een zakje bamigroenten van de supermarkt hebt kan je deze stap overslaan.
De olie in een wok heet laten worden en hierin de ui en knoflook fruiten. Het klein gesneden vlees(ham), specerijen en een deel van de fijngehakte selderie toevoegen. Dit laat je ongeveer 5 minuten bakken. Een half kopje water een lepel ketjap manis erbij doen en laten stoven zodat er een lekkere jus ontstaat. De in stukken gesneden groenten 5 minuten meestoven en dan de mie toevoegen. Let op de mie voorzichtig omscheppen en goed heet laten worden. Dan ketjap manis , zout en specerijen naar smaak toevoegen. De Surinaamse bami is dan klaar !
Serveertip
Je kan de Surinaamse bami garneren met reepjes omelet, plakjes tomaat en fijngehakte selderie.
Laatste reacties
De Surinamers gebruiken niet de lange selderij stengels, maar de blaadjes van selderij groen. En als een extra voor de oorspronkelijke Indonesische bami back prei in ringetjes mee. De Surinaamse bami krijgt de authentieke smaak door Madame Jeanette peper mee te bakken. Verwijder de zaadjes voor de niet zo faya wensende medemens.