Tilly's Sticky Balls

  • Antiliaans, Borrelhapje
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 24-09-2015

Een dag zonder een balletje is een dag niet geleefd! Maar elke dag hetzelfde maken is ook weer een beetje saai. Daarom mijn liefde voor gehaktballen, je kan er van alles en nog wat ingooien, blijven experimenteren. Dit balletje is geboren nadat ik heerlijke spareribs had gegeten van de BBQ, vervolgens de rub van de ribs maar gecombineerd met dit wereldse balletje.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
De Bal:
500 gram rundergehakt
2 eitjes
Flink wat Paneermeel (witbrood is ook lekker, pluk er dan kleine stukkies van)

Scheut Worcestershire saus
Scheut Ketjap Manis
EL kurkuma
EL Sereh
EL Laos
EL paprikapoeder
Zout en peper (naar smaak toevoegen)

4 teentjes knoflook
Flink wat gebakken uitjes (zelf bakken of uit een potje)

Sticky tjakkie:
Halve pot ketchup
4 EL bruine suiker
TL Chilipeper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote kom
Braadpan
2 handen

Eventueel ovenschaal

Bereidingswijze

Gooi alles behalve de ketchup, bruine suiker en chilipeper in een grote kom. Nu lekker kneden met de handen. Als het mengsel te droog is, voeg wat melk of nog een eitje toe. Als het mengsel te nat is, voeg nog wat paneermeel toe. Proef het mengsel (je gaat niet dood van een beetje rauw gehakt) en voeg kruiden toe naar wens.

Draai er ballen van, groot of klein, wat je zelf wilt. Laat de ballen even rusten ergens op een koele plek.

Lekkere scheut olie in de braadpan. Hoog vuur! Rol de ballen door wat paneermeel heen en gooi ze vervolgens in de pan. Schroei de ballen vervolgens dicht, dus elke kant van de bal even een minuutje op hoog vuur. Daarna zet je het vuur laag en laat je de balen op laag vuur lekker door pruttelen. Ik vind het fijn om de ballen nadat ze dichtgeschroeid zijn in de oven te gooien (130 graden, 30m) zodat je er helemaal niet meer naar hoeft om te kijken.

Roer in een kommetje de bruine suiker, ketchup en de chili door elkaar heen en voeg dit toe aan de ballen (in de pan of in de oven) -> als je de ballen in de oven bereid gebruik dan een hogere temperatuur zodat de sticky rub beter smelt.

Serveertip

Heerlijk in kleine variant bij de borrel, of als grote bal bij het avondeten. Of lunch, of ontbijt...

Altijd tijd voor een balletje

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten