yakitori
- Japans, Voorgerecht
- 30-60 min.
Kleine stokjes , koop ik meestal kant en klaar, even in de magnetron en klaar.
heerlijk, maar zelf maken is seau 2015 en veel lekkerder.
dankzij de buurvrouw die al haar kookboeken de deur uit deed, gewoon zelf heerlijk yakitory maken.
nog een voordeel , je kunt gewoon flinke spiezen bouwen.
Ingrediënten 4 personen
Een kwart liter kippenbouillon (blokje)8 eetlepels zoute japanse sojasaus
8 eetlepels Sake
6 plakjes verse gember
4 knoflookteentjes, geplet
2 eetlepels bruine suiker
4 eetlepels honing
1 theelepel wasabi
1 theelepellimoensap
1 theelepel rijstazijn
1 theelepel sesamolie
Maizena en water
Sesamzaadjes, naar smaak
kipdij filet bio, 2 stuks per stok. in 2en gesneden. wordt dus 4 flinke blokken per stokje.
Benodigdheden
8 lange tapas of sate prikkers geweekt in water
zeef
grillpan , bbq of tepanyakiplaat.
siliconen lakkwast
Bereidingswijze
Verwarm in een pannetje de kippenbouillon, de sojasaus, sake, honing, rijstazijn, citroensap, de bruine suiker, de wasabi, de sesamolie, de fijn gehakte gember en de fijn gehakte knoflook.
dit mengsel tegen de kook aanbrengen en dan het vuur laag zetten. Laat 10 minuutjes, met deksel op de pan, langzaam garen. De saus moet iets inkoken.
Maak van maizena en wat koud water een glad papje. Roer dit maizena mengsel door de warme sojasaus in het pannetje. Blijf enkele minuten roeren tot de saus zich gaat binden. Zet dan het vuur uit. zeef de saus , de knof en gember hebben we niet meer nodig.
verwarm de pan , we gaan niet marineren, maar bestrijken tijdens het bakken.
bestrijk 1 kant met de saus , bak 2 minuten , bestrijk de andere kant bak weer 2 minuten, herhaal dit voor beide zijden nog een keer.
Bron
Kookboek: yakitory!
Serveertip
Bestrooi voor serveren met wat geroosterde sesam, serveer met een frisse dip van bv citroengras met iets van gembersiroop.