Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

  • Indisch, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

  • Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

  • Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

  • Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

  • Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

  • Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

  • Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

    Super lekkere ovenschotel Indische andijvie met gehakt

Ik ben niet echt dol op andijvie, maar mijn man wel. Dus komt er af en toe andijvie op tafel en  dus probeer ik steeds andere recepten te bedenken zodat ik het wel lekker vindt.
Zo kwam ik op deze heerlijke ovenschotel. We hebben echt gesmuld.
Eerst een pittige gehaktlaag onderin de schaal met als 2e laag de lekkere Indisch gekruide andijvie. Over de andijvie komt een heerlijke aardappellaag met de Indische gebakken uitjes.
In de oven lekker bruin gebakken en dan smullen !!! (zie foto's)

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Aardappellaag:
plm. 600 - 650 gram kruimige aardappelen
100 ml melk of room (ik had nog wat slagroom over en heb dat gebruikt)
10+10 gram boter (deels voor de aardappellaag en deels erbovenop)
zout
2 eetlepels Indische gebakken uitjes
1/2 eetlepel paneermeel

Voor het gehakt:
1 eetlepel zonnebloemolie
250 gram rundergehakt
1 middelgrote ui (gepeld en gesnipperd)
1 teentje knoflook (gepeld en gesnipperrd)
peper, zout
1 theelepel sambal oelek of meer naar smaak

Andijvie:
plm. 600 gram andijvie (in smalle repen gesneden)
1 eetlepel zonnebloemolie
3 eetlepels kejap manis
1 eetlepel gembersiroop (kun je eventueel weglaten)
1 + 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
peper, zout
2 afgestreken eetlepels paneermeel
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 1102,66 kcal
Koolhydraten 95,62 g
Eiwitten 38,12 g
Vetten 60,24 g
Benodigdheden
Aardappelstamper
wok
zeef of vergiet
ovenschaal
stuk keukenrol

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Aardappellaag:
Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar in water met zout.
Laat de aardappelen goed droogstomen.
Stamp de aardappelen grof met de aardappelstamper (geen staafmixer gebruiken dan wordt het "kauwgom"!)
Roer de melk (of room) en de boter door de aardappelen.
Roer de gebakken uitjes door de gestampte aardappelen.

Gehakt:
Verhit de olie in de wok.
Bak hierin eerst de uitsnippers en knoflook glazig. Voeg dan het gehakt toe en bak mee tot het gehaakt gaar en rul is.
Maak het gehakt op smaak met peper, zout en sambal oelek.
Verdeel het gehakt over de bodem van de ovenschaal.

Andijvie:
Maak de wok schoon met een stuk keukenrol. Verhit weer een beetje olie in de pan.
Roerbak hierin de andijvie plm. 5 minuten (moet lekker knapperig blijven). Zet de warmtebron uit.
Nu is er wat vocht vrijgekomen van de andijvie.
Doe de andijvie in het vergiet of de zeef en druk de andijvie goed uit. Doe de andijvie weer terug in de wok.
Maak op smaak met peper, zout, sambal en ketjap.
Roer wat paneermeel door de andijvie zodat het vrijkomende vocht wordt opgenomen.
Verdeel de andijvie over het gehakt in de ovenschaal (zie foto)

Verdeel de aardappelstamp over de andijvie.
Strooi wat paneermeel over de aardappelen en verdeel de resterende boter erover.
Zet de schaal plm. 10 - 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven

Serveertip

Maak je dit gerecht al eerder klaar dan het tijdstip waarop gegeten gaat worden, zet de schotel dan plm. 30 minuten in de voorverwarmde oven van 200 graden tot het een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar
pwiggers

Doorsturen

Home Recepten