Crockballs, de lekkerste gehaktbal uit de jus (slow Cooker recept)
- Nederlands, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Voor mezelf wilde ik al een tijdje zo'n lekkere gehakbal uit de jus maken die je bij die Truckerscafés kunt kopen. Na lang zoekwerk op internet en veel, heel veel proberen heb ik voor mezelf nu de perfecte gahaktbal uit de jus gemaakt met behulp van mijn CrockPot (Slow Cooker)
Ingrediënten 4 recipe.people
- 500 gram half om half gehakt- 1 ei
- Ketjap Manis
- 3 TL gehaktkruiden (je kunt van alles pakken, paprika, mexico, pikant etc... ik heb de normale gebruikt)
- scheutje melk
- paneermeel of 1 witte boterham
- peper en zout
- 1 TL Citroenrasp
- 1 blik gepelde tomaten (nog lekkerder is om zelf een tomaat te ontvellen)
- braadboter (geen olie, dit spettert te veel)
- 1 teentje verse knoflook
- 1 TL Sambal brandal (wil je een normale gehaktbal dan kun je dit weglaten, ik hou van een klein beetje pit!)
- kopje water
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 408,71 kcal |
Koolhydraten | 13,34 g |
Eiwitten | 28,32 g |
Vetten | 26,65 g |
Benodigdheden
Crockpot, hapjespan met deksel, knoflookpers, kleine kom, grote komBereidingswijze
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Pak nu een kleine kom en doe hierin het ei, de gehaktkruiden, citroenrasp, klein scheutje ketjap, knoflook, peper en zout (tenminste als dit niet al in de gehaktkruiden zit, dan kun je het weglaten), sambal en een klein scheutje melk en meng dit in de kom tot een egale massa. Laat dit even rustig staan.
Als je een boterham gebruikt dan kun je hierboven de melk weglaten en in een soepbord de boterham doen en daaroverheen gooi je dan het scheutje melk, dit meng je en voeg je toe als je het gehakt gaat klaarmaken.
Pak nu een grote kom en doe hierin het gehakt. Roer nog een keer door het mengsel van ei en doe dit in zijn geheel bij het gehakt. Voor de mensen die een boterham gebruiken gooien het mengsel met de melk nu bij het gehakt. De mensen die met paneermeel werken mengen een goede hand paneermeel door het gehakt.
Kneed hiervan een egale massa. Laat dit even staan.
In de tussentijd zet ik mijn crockpot (hoogste stand) vast aan zodat deze op temperatuur kan komen. Ik stel de klok in op 2,5 uur. Tegen de tijd dat je klaar bent met voorbereiden heeft de crockpot nog zo'n 2 uur en 20 minuten over, das prima voor een malse gehaktbal!
Pak nu de hapjespan en zet deze op hoog vuur aan zodat deze goed warm is. Gebruik een goede klont braadboter en laat deze rustig bruin worden, vuur kun je nu terugdraaien.
Kneed met je handen 4 vaste en compacte ballen. Zorg dat er niet teveel lucht in de ballen zit en kneed ze daarom ook stevig zodat ze niet uit elkaar vallen als ze de pan in gaan.
Braad de Crockballs nu een 4-5 minuten zodat ze een bruine kleur krijgen. Draai ze af en toe zodat ze rondom lekker bruin zijn.
Zet het vuur nu laag en haal de Crockballs eruit en leg ze in de Crockpot. De deksel kan er weer op. De hapjespan stook je het vuur weer van op en gooit bij de boter een kopje lauw/warm water. Breng dit heel rustig aan de kook. Pak nu je gepelde tomaat(tomaten) en voeg deze toe samen met een scheutje ketjap en peper en zout. Breng het in een minuut rustig aan de kook.
Als het mengsel kookt dan kan het vuur uit en voeg je het mengsel toe aan de Crockballs en plaatst de deksel van de Crockpot(Slowcooker) weer terug. Nu is het iets meer dan 2 uur wachten en het smullen kan beginnen!!!
Serveertip
Je kunt deze heerlijke gehaktballen gebruiken met aardappels en groente maar mijn voorkeur gaat uit naar een wit broodje met wat mayonaise. De mayo maakt het er niet gezonder op maar heerlijk is het!!!
Deze gehaktbal is voor mij de topper, probeer hem eens en laat eens een reactie achter!!
Het gebruik van de crockpot (slowcooker) is voor mij een echte must. Ze blijven mals en niet van die overgare ballen zonder smaak!