1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Zilte mosselen en krakende krabbepoten oosters getemd

Zilte mosselen en krakende krabbepoten oosters getemd

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 27-08-2015

Ingrediënten 4 personen


2 kilo schoongemaakte mosselen
1 blikje kokosmelk, ongezoet
1 rode peper zonder zaadjes
1 theelepel sambal oelek.
1 stengel citroengras (uit de toko)
2 djeroek poeroet blaadjes (idem)
1 eetlepel vissaus
stukje verse gember fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 bosuitjes, in ringetjes
1 bosje koriander
1 theelepel bruine basterdsuiker


Verder heb je nodig


Flinke ruime kookpan.

Zilte mosselen en krakende krabbepoten oosters getemd
Zilte mosselen en krakende krabbepoten oosters getemd

Ik wilde experimenteren met mosselen en zocht een Indonesische variant.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe de kokosmelk in een grote (mossel)pan. Doe het citroengras erbij, de djeroek poeroet blaadjes, gember, knoflook, bosuitjes, rode peper, sambal oelek en de basterdsuiker. Breng alles aan de kook, en laat het 5 minuten zacht koken. Doe het vuur uit en laat alles een half uur staan. Haal het citroengras, de rode peper en de djeroek poeroet blaadjes uit de pan, doe er een scheutje vissaus bij en de mosselen. Zet alles op hoog vuur, deksel erop, en laat de mosselen onder af en toe omschudden in de saus koken tot ze openstaan. Niet langer, want dan worden de mosselen taai! Giet de mosselen af zodat ze niet doorgaren in het kookvocht. Schud tot slot de koriander erdoor. Gebruik het kooknat als saus. Met het zilte nat uit de mosselen zelf is het een vrij zout gerecht. Advies... ben voorzichtig met de vissaus.

Geef er ieder een kommetje basmatirijst bij.

Serveertip

Kook nog een kilo stevige krabbeppoten 10 minuten in kokend water.
Snel terugkoelen.
Hak ze open, of timmer voorzichtig de schilden stuk en haal het vlees eruit.

Discussie: De saus is verrukkelijk over de rijst... maar ook vrij zout. Misschien nog experimenteren met maken van twee keer zoveel basissaus, waarvan je de helft wegzet.
Na afgieten van de mosselen, voorzichtig wat van het kooknat door de bewaarde halve hoeveelheid boemboe zodat het niet te zout is.

Bron

Variant op recept uit de Volkskrant



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van henkhaarhuis


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van henkhaarhuis
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top