Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

  • Chinees, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 25-08-2015
  • Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

    Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

    Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

  • Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

    Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

    Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

Dit recept is heel lang een favoriet gerecht geweest in onze familie.
Op een bepaald moment is het wat op de achtergrond geraakt.
Afgelopen week heb ik de balletjes toch weer eens gemaakt als onderdeel voor een Aziatisch buffet voor onze kegelvrienden. Ze vielen heel erg in de smaak.  Het recept voor de saus vond ik destijds in een heel oud kookboekje "Wina's Culinaria" - Chinees/Indisch.
Het originele recept was bedoeld voor varkenshaas of karbonade en ook werd aan het gerecht aan het einde nog komkommer toegevoegd.
Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Vlees:
600 gram (gemengd) gehakt
peper, zout
1 losgeklopt ei
2 eetlepels paneermeel
1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
2 + 2 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
2 eetlepels zonnebloemolie

Saus:
3 grote uien (gepeld en in stukken gesneden)
4 eetlepels tomatenketchup
1volle eetlepel chilisaus
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
4 eetlepels witte natuurazijn
1 bouillontablet (kippenbouillon of runderbouillon)
1 dl water
1 eetlepel worcestersaus
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Braadpan
pan

Bereidingswijze

Meng het gehakt met peper, zout, 2 fijngesneden teentjes knoflook, sambal oelek, losgeklopt ei en paneermeel.
Verhit de olie en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin.

Roer de tomatenketchup, chilisaus, basterdsuiker, gemberpoeder, azijn, verkruimelde bouillontablet, worcesteraus en water in een pan door elkaar.
Roer het voorgebakken vlees, de uien en de knoflook door de saus en zet de pan op het vuur. Laat het vlees op een lage warmtebron langzaam gaar worden.
(De uien en de knoflook worden niet vooraf gebakken, maar gaan zo in de saus)
Eventueel nog wat water toevoegen als de saus te dik wordt.

Serveertip

Heerlijk als onderdeel van een rijsttafel.
Lekker met rijst en sperziebonen.
Ook lekker als borrelhapje.

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 29-11-2016

Iedereen bedankt voor de hele leuke en positieve reaties op mijn recept. Groet, Petra

marya1 avatar
marya1 25-11-2016

hoi petra deze wil ik bewaren voor als mijn zoon komt,hij vindt balletjes altijd lekker je hoor wel wanneer hij ze heeft gegeten groetjes marya

vakantie123 avatar
vakantie123 25-11-2016

Hoi Petra, afgelopen week deze balletjes gemaakt en niets teveel gezegd hoor, ze zijn heerlijk. Woensdag gegeten met een salade en gebakken aardappeltjes en vanavond eet ik ze met rode kool.Ik ga ze zeker vaker maken. Jeannette

Purrie avatar
Purrie 24-11-2016

Oooo ik ga deze ook proberen! Dank voor dit recept lieverd!

marie-france avatar
marie-france 24-11-2016

Hoi Petra, deze ga ik zeker proberen. Ik zet het alvast in mijn kookboek. Dank je.

hobbeles avatar
hobbeles 24-11-2016

Wow, wij vonden ze heerlijk, ik denk dat ze hier vaak op tafel komen, groetjes danielle

pwiggers avatar
pwiggers 22-11-2016

Ze zijn heerlijk Jeannette. Eet smakelijk.

vakantie123 avatar
vakantie123 22-11-2016

Deze balletjes ga ik morgen maken, zien er heerlijk uit. Ik laat je nog weten hoe ze hebben gesmaakt.Dank je wel.Jeannette

pwiggers avatar
pwiggers 05-09-2015

Dat weet ik zeker juocucina !

jocucina avatar
jocucina 03-09-2015

Heerlijk, wat zullen wij weer smullen, bedankt. Gr. Joke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten