Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Chinese keuken
  5. Saus
  6. Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

Door: pwiggers

  • Chinees, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 25-08-2015

Ingrediënten 4 personen


Vlees:
600 gram (gemengd) gehakt
peper, zout
1 losgeklopt ei
2 eetlepels paneermeel
1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
2 + 2 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
2 eetlepels zonnebloemolie

Saus:
3 grote uien (gepeld en in stukken gesneden)
4 eetlepels tomatenketchup
1volle eetlepel chilisaus
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
4 eetlepels witte natuurazijn
1 bouillontablet (kippenbouillon of runderbouillon)
1 dl water
1 eetlepel worcestersaus


Verder heb je nodig


Braadpan
pan

Heerlijke sappige gehaktballetjes lekker als hoofdgerecht en ook bij de borrel
Heerlijke sappige gehaktballetjes lekker als hoofdgerecht en ook bij de borrel
Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus
Chinese gehaktballetjes in een pittige zoete saus

Dit recept is heel lang een favoriet gerecht geweest in onze familie.
Op een bepaald moment is het wat op de achtergrond geraakt.
Afgelopen week heb ik de balletjes toch weer eens gemaakt als onderdeel voor een Aziatisch buffet voor onze kegelvrienden. Ze vielen heel erg in de smaak.  Het recept voor de saus vond ik destijds in een heel oud kookboekje "Wina's Culinaria" - Chinees/Indisch.
Het originele recept was bedoeld voor varkenshaas of karbonade en ook werd aan het gerecht aan het einde nog komkommer toegevoegd.
Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Meng het gehakt met peper, zout, 2 fijngesneden teentjes knoflook, sambal oelek, losgeklopt ei en paneermeel.
Verhit de olie en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin.

Roer de tomatenketchup, chilisaus, basterdsuiker, gemberpoeder, azijn, verkruimelde bouillontablet, worcesteraus en water in een pan door elkaar.
Roer het voorgebakken vlees, de uien en de knoflook door de saus en zet de pan op het vuur. Laat het vlees op een lage warmtebron langzaam gaar worden.
(De uien en de knoflook worden niet vooraf gebakken, maar gaan zo in de saus)
Eventueel nog wat water toevoegen als de saus te dik wordt.

Serveertip

Heerlijk als onderdeel van een rijsttafel.
Lekker met rijst en sperziebonen.
Ook lekker als borrelhapje.



Deel dit recept

Reacties (19)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top