Italiaanse groentesoep met Cavolo nero en Parmezaanse kaas

  • Italiaans, Soep
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 22-08-2015
  • Italiaanse groentesoep met Cavolo nero en Parmezaanse kaas

    Italiaanse groentesoep met Cavolo nero en Parmezaanse kaas

    Italiaanse groentesoep met Cavolo nero en Parmezaanse kaas

Ik heb ooit in een witte boekhandel een italiaans kookboek gekocht waaruit ik de basis van dit recept heb gehaald.
Tijdens familiefeestjes heb ik dit recept al verscheidene keren gemaakt. In onze families zijn er nogal wat vegetariers en dit is bij uitstek een recept waarvan de smaak niet alleen gewaardeerd wordt door vegetariers.
Daar ik sinds dit voorjaar een groentetuin in de achtertuin heb, kan ik het recept met eigen groentes aanvullen. Erg leuk.
De parmezaanse kaas geeft een heel eigen smaak aan deze soep. Bijzonder is dat de korst van parmezaanse kaas wordt meegekookt in de soep.
Ik heb het recept qua hoeveelheden aangepast naar mijn smaak. Oorspronkelijk zaten er 2 bosjes bleekselderij in, 2 courgetttes en werd er vleesbouillon gebruikt. Zout heb ik weggelaten bij de ingredienten, daar dit al in de bouillon zit. Natuurkijk is er alle vrijheid om dit zelf nog toe te voegen.
Gebruik een grote soeppan, want de ingredienten nemen veel ruimte in.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
8 eetl. olijfolie
40 gr. boter
3 grote uien, dun gesneden
4 wortelen, in stukjes
1 struik bleekselderij, in stukjes
250 gr. aardappelen, geschild, in stukjes
200 gr. verse witte bonen of blik
2 courgettes, in stukjes
100 gr. snijbonen, in stukjes
200 gr. fijngesneden groene kool (savooiekool of Cavolo nero)
1.5 ltr. hete bouillon (groente- of kruidenbouillon)
een flink stuk korst van Parmezaanse kaas, zeer zorgvuldig schoongekrabt
1 blik tomaten uit blik (met het sap)
40 gr. versgemalen Parmezaanse kaas
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 300,76 kcal
Koolhydraten 19,15 g
Eiwitten 9,84 g
Vetten 18,90 g
Benodigdheden
Grote soeppan
Houten pollepel met lange steel
Groentemes / schilmes

Bereidingswijze

Snij alle groenten van tevoren in stukjes, dat geeft wat snelheid.
Neem een grote soeppan. Verwarm de olie en boter op matig warm vuur en fruit de uien zacht en lichtgeel. Voeg daarna de wortelen toe en fruit dit 2-3 minuten, roer één of twee maal door. Herhaal dit met de selderij, aardappelen, witte bonen (indien vers), courgettes en de snijbonen.
Smoor elke groente een paar minuten en blijf roeren. Voeg dan de kool toe en smoor deze 6 minuten mee.
Voeg nu de bouillon toe, de korst van de kaas, de tomaten en het sap hiervan.
Doe de deksel op de pan en laat de soep ten minste 3 uur zachtjes koken. Je kunt er eventueel nog een kookplaatje onder leggen om het kookproces echt 'slow' te maken. Je kunt het kookproces altijd even onderbreken en later weer verder gaan.
Minestrone moet nooit waterig / dun zijn. Het is een maaltijdsoep. Wanneer je de soep te dik vindt kun je altijd nog wat water of zelfgemaakte bouillon toevoegen.
15 minuten voordat de soep klaar is kun je de bonen uit blik toevoegen (spoel deze even af in een zeef onder de koude kraan).
Haal de kaaskorst uit de pan aan het einde van de kooktijd. Roer er naar wens Parmezaanse geraspte kaas door en zout nadat je geproefd heb.

Bron

Italiaans kookboek van de witte boekhandel

Serveertip

Om er een echte italiaanse maaltijd van te maken kun je er zelfgemaakte crostini met tomaat bij doen of een lekkere ciabatta van de broodbakker.
Ik hoop dat hij jullie net zo lekker smaakt!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten