Tournedos Rossini

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 22-08-2015
  • Tournedos Rossini

    Tournedos Rossini

    Tournedos Rossini

  • Tournedos Rossini

    Tournedos Rossini

    Tournedos Rossini

het gaat beter met de economie dus ik dacht laten we eens een duur maaltje maken.
dit kost namelijk nogal wat wil je het goed doen.
de budget variant geef ik er ook bij.
dit is een moeilijk recept, niet qua bereiding maar voor het verkrijgen van de ingredienten.

" Het gerecht is genoemd naar de componist Gioacchino Rossini=14px, die het recept aan de Franse topkok Auguste Escoffier van restaurant Café Anglais doorgegeven zou hebben. Het verhaal gaat dat het gerecht heimelijk aan Rossini werd opgediend, om het niet aan de andere gasten te hoeven tonen. Dit vanwege de nogal ongebruikelijke bereiding. De naam tournedos zou hierop gebaseerd zijn, waarbij tourner le dos Frans is voor de rug toekeren. "

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 stuks ossenhaas 3 cm dik
4 dikke sneden witbrood zonder korst
Foie gras ( er is bio tegenwoordig! ) of eendenlever 4 plakken van een centimeter
1 zwarte truffel
3 el madeira
3 el cognac
4 dl. kalfsfond
50 gr.bakboter ( geen croma a.u.b )
25 gram roomboter ongezouten , ijskoud in blokjes
•Zwarte peper (versgemalen)
•Zeezout
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 425,35 kcal
Koolhydraten 31,30 g
Eiwitten 37,54 g
Vetten 28,16 g
Benodigdheden
uitsteekvorm
koekenpan
oven
plasticfolie
aluminium folie

Bereidingswijze

verwarm de oven op de laagste stand, 40 bij mij , voor je borden en om je ossenhaas warm te houden straks.
leg de ossenhaas ruim van te voren in plastic uit de koelkast, minimaal 30 min, 3 kwartier , hiermee voorkom je dat bij rauw of medium , de buitenkant heet is en de binnenkant steenkoud.
schaaf 12 tot 16 flinter dunne plakjes van de truffel, niet iedereen heeft een truffel schaaf in de la maar een dunschiller doet wonderen, net als een jonge kaas schaaf of keukenrasp.
gebruik echte truffel of gebruik niks, in het schap bij de ap staan potjes zomer truffel a 4.99 , smaken naar niks, rechts laten liggen.
druk 4 rondjes uit het brood , ter grote van je tournedos. bak krokant in een grillpan of tosti ijzer.
bak de tournedos op hoog vuur naar wens in de bakboter, snel dichtschroeien , veel bewegen, niet prikken , weinig keren. 1 min. rauw , 2/3 medium, alles langer dan dat well done. 7 min. leer.. weggooien
persoonlijk doe ik 2 minuten, daarna in folie ( ze garen na ) en de oven doet de rest, leg ze samen met de borden in de oven totdat dat de saus ingekookt is.
voeg de cognac, madeira en fond toe, roer de aanbaksels los kook snel in tot 3/4 de
van het vuur af , monteren met de klontjes ijskoude boter, roeren !
leg een broodje op het bord, daarop de tournedos met daarop de eendenlever, drapeer met saus ruim.

budget:
vervang de tournedos door ( kogel ) biefstuk . de eendenlever door pate naar keuze , truffel door geweekte en gebakken eekhoorntjesbrood .
wordt dan een soort van biefstuk met brood maar met een twist , ook lekker ! , de bereidingswijze blijft het zelfde .


Bron

escoffier

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 30-01-2017

Ik ga op jacht naar de ingrediënten en anders wordt het de budget variant!

hans3333 avatar
hans3333 22-08-2015

sorry er zullen geen foto,s komen http://scharrelslagerhoorn.nl/ heeft zon wan prodruct geleverd , dat ik het niet kan eten

hans3333 avatar
hans3333 22-08-2015

foto,s komen morgen , echt zondags recept :)

hans3333 avatar
hans3333 22-08-2015

voordat ik heel peta , en andere dieren liefhebbers op me dak krijg, er is tegenwoordig bio foi grass, ( eenden worden zoizo niet gestopt ) , er zijn in italie en griekenland boeren die er een waar pretpark voor ganzen hebben gemaakt , pruimen, vijgen , olijfen die beesten vreten namelijk alles, zelfs trekganzen stoppen daar om ff te lunchen , uiteindelijk gaan ze wel dood natuurlijk, maar goed dat gaan koeien ook, om ons zelf maar niet te vergeten.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten