1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Watergruwel
  6. Krentjebrij of watergruwel

Krentjebrij of watergruwel

  • Nederlands, Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 14-08-2015

Ingrediënten 6 personen


Krentjebrij of watergruwel
Ingrediënten :
150 gram verse rode bessen
150 gram zwarte bessen
50 gram gedroogde krenten
150 gram parelgort
50 gram suiker
Pijpkaneel
Nootmuskaat
1500 ml water


Verder heb je nodig


Kookpan met dikke bodem


Water gruwel of krentjebrij

Zwarte bessen en rode bessensap

Zwarte bessen  en rode bessensap
Krentjebrij of watergruwel
Krentjebrij of watergruwel

Krentjebrij of watergruwel
Een zomers nagerecht, een traditie vooral in de drie Noordelijke provincies.
In de periode dat er vooral rode bessen ,zwarte bessen en de krenten rijp waren, werd er met parelgort een fris zomers nagerecht gemaakt dat tijdens het oogsten mee ging naar het land. Krentjebrij of watergruwel smaakt gekoeld lekker fris is licht zuur,  maar is vooral dorstlessend.
 
Ingrediënten :
150 gram verse rode bessen
150 gram zwarte bessen
50 gram gedroogde krenten
150 gram parelgort
50 gram suiker
Pijpkaneel
Nootmuskaat
1500 ml water
 
Bereiding :
Spoel de bessen schoon en verwijder steeltjes of blaadjes
Breng het water met de bessen, gedroogde krenten, gort, suiker, beetje geraspte nootmuskaat  en het kaneelstokje aan de kook en laat zachtjes ruim 30 minuten stoven.
Verwijder het kaneel stokje en proef of het gerecht voldoende op smaak is.
 
Laat de krentjebrij of watergruwel afkoelen en zet deze een nacht in de koelkast .
Is de krentjebrij of watergruwel te dik vul aan met wat water of bessensap.
 
Krentjebrij in de weck
 
Vul na het koken de krentjebrij of watergruwel af in goed schoongemaakte weckpotten. Vul tot 3 cm onder de rand. Maak de randen goed schoon, sluit de weckpotten met het deksel en een goed passende rode rubberen ring . Zet de klemmen op de potten en pasteuriseer de weckpotten in een hogedrukpan of weckketel gevuld met water in 30 minuten.
 
*Deze weckpotten gevuld met krentjebrij of watergruwel zijn nu houdbaar voor 2 jaar. En kunt u warm of koud gebruiken.
 
Recept Culinair Erfgoed Centrum
De landskeuken, Roden
www.delandskeuken.nl

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bereiding :
Spoel de bessen schoon en verwijder steeltjes of blaadjes
Breng het water met de bessen, gedroogde krenten, gort, suiker, beetje geraspte nootmuskaat en het kaneelstokje aan de kook en laat zachtjes ruim 30 minuten stoven.
Verwijder het kaneel stokje en proef of het gerecht voldoende op smaak is.

Laat de krentjebrij of watergruwel afkoelen en zet deze een nacht in de koelkast .
Is de krentjebrij of watergruwel te dik vul aan met wat water of bessensap.

Serveertip

Krentjebrij in de weck

Vul na het koken de krentjebrij of watergruwel af in goed schoongemaakte weckpotten. Vul tot 3 cm onder de rand. Maak de randen goed schoon, sluit de weckpotten met het deksel en een goed passende rode rubberen ring . Zet de klemmen op de potten en pasteuriseer de weckpotten in een hogedrukpan of weckketel gevuld met water in 30 minuten.

*Deze weckpotten gevuld met krentjebrij of watergruwel zijn nu houdbaar voor 2 jaar. En kunt u warm of koud gebruiken.

Bron

Historisch kookschrift



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van carolina_weck_expert


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van carolina_weck_expert
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top