
250 g magere spekreepjes
1 Grote rode ui, gesnipperd
5 a 6 tenen knoflook (halve bol) geperst
250 g champignons in kleine blokjes
250 ml kookroom
150 a 200 g gorgonzola (afhankelijk van sterkte)
200 ml rode wijn
1 el olijfolie (om in te bakken)
zout, peper
1 blokje rundvleesbouillon
1 thl Nootmuskaat (gemalen)
1 thl komijnzaad (gemalen)
2 1/2 tl oregano
1 rauw ei
60 g parmezano of grana pardano
Ooit at ik een heerlijke carbonara bij een italiaan, jarenlang heb ik een geschikt recept gezocht, maar het was het altijd net niet, toen ben ik zelf maar wat gaan kokkerellen en na een aantal upgrades is dit het recept wat daaruit voortvloeide. Volgens velen erg lekker, alleen volgens de lokale italiaan geen standaard italiaanse carbonara
Zet alvast een pan met 4 a 5 liter water op (met wat zout).
Bak de spekjes in de olie op halflaag vuur, voeg op het moment dat de spekjes half uitgebakken zijn de ui toe, fruit even 3 minuten mee en voeg vervolgens de knoflook toe, even 2 minuten mee fruiten. Wanneer het water kookt de pasta toevoegen en koken volgens de beschrijving op de verpakking.
Dan de champignon aan de saus toevoegen, even meebakken op halfhoog vuur totdat zij hun vocht verliezen en lichtbruin kleuren, dan oregano, nootmuskaat komijn, kookroom, zout en peper toevoegen tot het net tegen de kook aanzit, dan de gorgonzola en wijn toevoegen en goed roeren tot het gesmolten is en de saus 1 geheel is geworden (niet laten schiften).
De pasta afgieten, terwijl de pasta nog heet is, het ei en de parmesaan toevoegen en goed door de pasta roeren, dan het carbonara mengsel toevoegen en er goed doorheen roeren zodat het ei stolt door de warmte van de saus en de pasta
Zorg er voor dat je het recept direct na bereiding kunt opdienen, hoe langer het blijft staan, des te dikker word de saus, indien nodig nog wat room toevoegen of het ei niet toevoegen (dan blijft de saus langer soepel)
mowi 28-07-2015
Rode wijn? Dat zie ik in de foto's niet terug. Ziet er verder lekker uit. Bedankt, Ik neem 'm mee.
yashar1973 28-07-2015
(buffel-) mozzarella of een (milde) hollandse geraspte kaas, of bijv. mascarpone of creme fraiche is ook erg lekker
bacaki12 28-07-2015
ik hou totaal niet van gorgonzola welke kaas kan ik dan gebruiken