Salade:
- ½ spitskool (witte kool kan ook)
- 2 wortels
- 2 stelen bleekselderij
- 1 appel (Elstar)
- 1 rode ui
- handvol gedroogde cranberry's (rozijnen kan ook)
- handvol pecan noten (walnoten kan ook)
- eventueel wat peterselie om te garneren.
Dressing:
- 135 gram yoghonaise
- 75 ml karnemelk
- 75 ml melk
- 50 gram rietsuiker
- 2 el Pedro Ximenez Edik (of 2 el sherry)
- 2 el citroensap (½ citroen)
- peper & zout
Leuk om ook een beetje historie van deze heerlijke salade te weten.
Het is zo dat tegenwoordig de coleslaw wordt gezien als een typisch Amerikaans gerecht. Dit schijnt echter helemaal niet waar te zijn. De koolsla werd door Nederlandse emigranten naar de -Nieuwe Wereld- gebracht en vanuit New York veroverde de koolsla heel Amerika.
Ik heb al ontzettend veel recepten van coleslaw gezien maar telkens was er wel weer iets wat mij persoonlijk niet beviel. Daarom heb ik een beetje met allerlei ingredienten gegoocheld en dit was uiteindelijk zoals ik hem goedkeurde. Natuurlijk eet je dit niet alleen bij de bbq maar eigenlijk is deze salade een multifunctioneel bijgerecht.
TIP: Het is erg lekker om de salade een paar uur of zelfs al een dag van te voren te maken, dan wordt de kool iets zachter.
- Maak eerst de dressing van bovengenoemde ingredienten.
- Snij de kool zo dun mogelijk.
- Snij de bleekselderij in dunne boogjes.
- Snipper de ui fijn.
- Schil de wortel en rasp deze grof.
- Was de appel en verwijder het klokhuis, snij de appel in dunne reepjes (de schil mag eraan blijven)
- Schep alles doorelkaar en voeg ook de pecannoten en de cranberry's toe.
- Schenk de dressing erover en schep alles goed doorelkaar.
- Garneer eventueel met wat peterselie.
Cas Spijkers was al een groot voorstander en gebruiker van de Ediks. Ik begrijp steeds beter waarom. Zelf ben ik ook steeds meer en meer fan van dit product.
Meer over Ediks weten? Kijk dan op www.ediks.com
On-line bestellen kan bij www.bijzonderesmaken.nl
Beetje van internet en een beetje van mezelf.
parelmoertje 11-08-2020
Wat een verrukkelijk recept is dit. Echt overheerlijk. Hartelijk bedankt dat je dit wilde delen en groetjes van Gerda
wilmiewillemse 27-06-2020
Dankjewel voor je reactie Dido. Hier is staat het ook vast op he menu met warm weer een bbq. Groetjes van Wilmie
didoroelofsen867 23-06-2020
En weer gemaakt, heb trouwens 30 gram suiker gebruikt en iets meer citroen. Hij is weer fijn! Lekker voor de komende dagen!
wilmiewillemse 21-05-2018
Lekker Dido. Het bbq-seizoen is weer geopend en dus komt deze weer goed tot zijn recht. Ik hoop dat het een zomer wordt waarin je er veel plezier van zult hebben. Bedankt voor je reactie en groetjes van Wilmie
didoroelofsen867 20-05-2018
En ook dit jaar weer op het menu! Heerlijk, groetjes, Dido