Surinaams zuurgoed

 • Surinaams, Salade
 • 30-60 min.
 • Geplaatst op 13-07-2015
 • Surinaams zuurgoed

  Surinaams zuurgoed

  Surinaams zuurgoed

 • Surinaams zuurgoed

  Surinaams zuurgoed

  Surinaams zuurgoed

 • Surinaams zuurgoed

  Surinaams zuurgoed

  Surinaams zuurgoed

 • Surinaams zuurgoed

  Surinaams zuurgoed

  Surinaams zuurgoed

Surinaams zuurgoed wordt altijd bij een rijstschotel geserveerd. Meestal niet apart, maar altijd op het bord zelf. Een plakje komkommer of ui,  zal niet zoveel doen bij een gerecht, maar de kunst zit in het op smaak maken van de azijn. Deze groentemix is ook lekker om zo op te eten. Hoe langer het is ingetrokken, des de beter de smaak het heeft. Dit is mijn versie van Surinaams zuurgoed.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1/2 komkommer, 1 rode ui gesnipperd, 1/2 rode, groene en gele paprika, 1 ster anijs, 2 grote laurier bladeren, 4 gram zout, 1 theelepel zout, 450 ml azijn. 6-7 eetlepels kristal suiker.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Steelpan, lepel en een glazen pot of plastic bak.

Bereidingswijze

Het is van belang om eerst alle groentes goed te wassen! Zet daarna mogen2 pannetjes op het gas gezet worden. Ik gebruik hiervoor een steelpan. 1 pan is voor het koken van azijn met zout en suiker en de andere pan die iets groter is, laat ik de paprika's weken. Snij de paprika's door de helft en haal het witte gedeelte met een grote mes uit de paprika's. Van alle 3 paprika's zet ik de helft in de koelkast of vriezer. Als het goed is, blijven van 3 paprika's nu de helft over. Snij ze in reepjes van ongeveer een 1/2 centimeter breed.

Zet alvast een pan op het gas met 450 ml azijn. (Gebruik hiervoor niet de goudkleurige azijn, maar de transparante azijn). Zet de azijn aan de kook samen met de suiker en zout. Blijf roeren totdat het is opgelost in de azijn. Voor de smaak, voeg nog 2 laurierbladen aan het azijn toe en 1 ster anijs. Kook dit even mee en laat het vervolgens afkoelen. Zodra het is afgekoeld, zet de azijn in een schone glazen pot of plastic bak.

Nu mag een iets grotere pan op het gas en breng het water tot een kookpunt. Zet het daarna uit en leg voor 3 min de paprika partjes in het hete water, zodat ze wat zachter kunnen worden.Haal het daarna uit het water en laat het in een vergiet. Snij intussen 1 rode ui (gesnipperd) en de helft van een komkommer in plakjes. Ik laat de schil van de komkommer erom heen zitten, maar je mag het ook eerst schillen.

Verder mag bij het azijn nog 8 tot 10 piment peperballen toegevoegd worden. Roer dit goed door en leg alvast de rode ui in het azijn. Daarna de komkommer plakjes en paprika's. Roer dit met het azijn mengsel goed door elkaar en laat het een dag intrekken in de koelkast.

Let op! Proef vooraf als de azijn goed op smaak is voordat je de groentes gaat inleggen. Je kan altijd nog suiker of zout toevoegen, maar breng het weer even aan de kook, zodat het oplost in de azijn.

Serveertip

Dit recept kan je beter een paar dagen van te voren maken, zodat alles goed is ingetrokken. Hoe langer de groente mengsel in de azijn zit, des de beter het van smaak zal zijn. Deze groentemix kan je bij alle rijst schotels serveren, maar is ook lekker om het zo op te eten. Ik serveer het o.a. bij de Nasi of Bami.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

orphan avatar
orphan 14-07-2015

Geen dank en nog bedankt voor je berichtje

orphan avatar
orphan 14-07-2015

@ArualB Hartelijk dank voor je berichtje.

ArualB avatar
ArualB 14-07-2015

Leuk, meegenomen. Dank je wel.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten