Kip ketjap met sambal goreng Boonjes, zooooo Indisch!

  • Indisch, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 10-07-2015
  • Kip ketjap met sambal goreng Boonjes, zooooo Indisch!

    Kip ketjap met sambal goreng Boonjes, zooooo Indisch!

    Kip ketjap met sambal goreng Boonjes, zooooo Indisch!

Toen mijn vader uit Indië kwam, nam hij deze keuken mee naar huis. In een tijd dat men in Holland voornamelijk aardappelgerechten at, zaten wij aan de rijst met sambal; en rook ons huis naar knoflook en trassie... De Indische keuken vraagt vaak veel voorbereiding en stooftijden. 
Dit is een snelle versie, met behoud van de originele smaken. 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor de kip ketjap: 600 gr. Kipfilet in blokjes, Kipkruiden (Stegeman oid), 2 eetl. Arachide olie (of wokolie), kleine Ui zeer fijn gesneden, 2 teentjes Knoflook zeer fijn gesneden, 2 eetl. bruine Basterdsuiker, 1 cm. verse Gember zeer fijn gesneden (of een theel. Djahee), 1 eetl. Sambal badjak, flinke scheut Ketjap Manis, 150 ml. Kokosmelk.
Voor de sambal goreng boontjes: 600 gr. Sperzieboontjes gewassen en gepunt, 2 eetl. Arachide olie (of wokolie), kleine Ui zeer fijn gesneden, 1 rode peper zonder zaadjes-zeer fijn gesneden, 2 teentjes knoflook zeer fijn gesneden, 2 theel. van Trassie. Djinten en Laos (Conimex), 150 ml. Kokosmelk.
Voor de bijgerechten: Atjar (=Indisch zoetzuur), Seroendeng, Gebakken uitjes en Kroepoek (bij. Conimex)
Voor de rijst: 500 gr. Rijst
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Wok en hapjespan

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Kook de boontjes 5 minuten in kokend water met wat zout, giet af en spoel af met koud water.
Kipketjap: verwarm de olie in de hapjespan. Bestrooi de kip met de kipkruiden en bak al roerend bruin. Neem uit de pan en houd apart. Fruit de ui in het overgebleven bakvet, voeg na 2 min. de knoflook toe, voeg na 2 min. de sambal toe en de basterdsuiker, roeren. Voeg een flinke scheut ketjap toe. Leg de kip terug in de pan, roer om. Voeg een scheut kokosmelk toe en verwarm het mengsel 10 min. Proef tussentijds en voeg zo nodig wat kokosmelk toe.
Sambal goreng boontjes: verwarm de wok op hoog vuur. Voeg wokolie toe. Voeg na 2 min. de ui, de peper en de knoflook toe. Voeg na 2 min. de kruiden en trassie toe. Voeg de boontjes toe en roerbak 3 min. Voeg 150 ml. Kokosmelk toe en laat nog 5 min. Sudderen.

Serveertip

Serveer bij dit gerecht kleine schaaltjes mer Atjar, Seroendeng en gebakken uitjes. Natuurlijk mag Kroepoek niet ontbreken!
Oh ja, , de hoeveelheden zijn niet bindend, volg je gevoel. Belangrijk is dat je vaak tussentijds PROEF!!
Slamat makan!!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten