Rum Ribs
- Amerikaans, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Geweldig recept van Jamie Oliver en DJ BBQ. Ik heb het aangepast voor de oven aangezien het weer in NL niet altijd zo mooi is als nu
Ingrediënten 8 personen
• Zeezout• Zwarte peper
• 1.5 kg rib
Marinade
• 5 el maple syrup (ahoornsiroop)
• 2 tl chipotle chilli paste
• 1 el gemalen gember
• 1 el Worcestershire saus
• 1½ tl paprikapoeder
• 1½ tl gemalen komijn
• 1 tl teaspoon Chinese 5-spice (kaneel, kruidnagel, (ster)anijs, venkel, Szechuanpeper)
• ½ tl gemalen nootmuskaat
BBQ saus
• 4cm fijngehakte verse gember
• 3 a 4 fijngehakte teentjes knoflook
• 125 ml tomaten ketchup (Heinz)
• 60 ml donkere rum
• 1 el Worcestershire saus
• 3 el appel cider azijn
• 1 tl Dijon mosterd
• ½ teaspoon gedroogde chilli
• 50 g zachte bruine suiker
• 80 ml water
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 477,76 kcal |
Koolhydraten | 19,92 g |
Eiwitten | 38,72 g |
Vetten | 24,64 g |
Benodigdheden
- Oven
- Borstel
- Ovenschaal
Bereidingswijze
Dag tevoren:
- Combineer de marinade ingrediënten met 2 theelepels zout in een kom.
- Dep de ribben droog met keukenpapier, dan plaats in een schaal en wrijf de marinade in het vlees.
- Dek het geheel af met plastic folie en laat het marineren in de koelkast voor minstens 6 uur. (ik doe het meestal overnacht)
Dag van het maal:
- Haal de ribben uit de koelkast en schud de overtollige marinade eraf.
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
- Zet de oven aan op grill stand
- Plaats de ribben een paar centimeter onder het warmte element met de vlees kant van de ribben in de richting van het element.
- Grill 5 minuten (totdat het vlees bruin is en de marinade een beetje begint te carameliseren)
- Zet de oven op de oven-stand op 180 °C en plaats het rek met de ribben midden in de oven
- Laat de ribben garen:
- 2,5 tot 3 uur voor spare ribs (ribben van de buik van het varken)
- 1,5 tot 2 uur voor baby backs (ribben van de rug van het varken)
- Maak ondertussen de BBQ saus en laat het 20 minuten sudderen in een pannetje totdat het ingedikt is
- Haal de ribben 30 tot 40 minuten voor het einde uit de oven en smeer ze in met de BBQ-saus.
- Verpak de ribben in aluminiumfolie en plaats ze terug in de oven voor de resterende tijd
- Wacht tot het vlees gaar is en zich van het bot begint terug te trekken
- Na de harde arbeid en het lange wachten kun je de ribben opsnijden en is het smullen geblazen!
Bron
http://www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/dj-bbq-s-rad-rum-ribs/#BipszBZZ4qBprYyM.97