Peanutbutter peanut and chocolate chip cookies

  • Amerikaans, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 22-06-2015
  • Peanutbutter peanut and chocolate chip cookies

    Peanutbutter peanut and chocolate chip cookies

    Peanutbutter peanut and chocolate chip cookies

Heerlijke amerikaanse koekjes met een eigen draai.

Fantastische brosse pinda koekjes met stukjes pinda en chocolade een echt genot en een drama om vanaf te blijven

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
230 gr roomboter
200 gr suiker
150 gr licht bruine bastard suiker
2 grote eieren
250 (creamy) pindakaas evt met stukjes pinda erin (bijv amerikaanse stijl pindakaas)
390 gr bloem
1 theelepel baking soda (bijv arm & hammer te koop bij enkele supermarkten)
1 theelepel bakpoeder
2 theelepels vanille extract (bijv flesjes Dr Oetker vanille aroma)
scheutje zout
2 repen chocolade (melk, puur of wit, naar eigen smaak te kiezen)
Pinda's (ongezouten, bijv pinda's in dop)
voldoende suiker om balletjes in te rollen en over de koekjes te strooien (tussen 30 en 50gr afhankelijk van hoeveel je gebruikt)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
keukenmachine met deeghaken
(evt handmixer met deeghaken)
bakplaat (bij voorkeur 2 of meer)
zeef
deegroller
rooster (ovenrooster op een theedoek/handoek is prima)
2 grote mixschalen
afdekfolie
vork
rol bakpapier
eetlepel om deeg los te maken
snijplank
scherp mes
Weegschaal
garde
diep bord

Bereidingswijze

Om te beginnen, snij de chocolade repen in kleine stukjes ikzelf snij ieder blokje chocolade in 6 tot 8 stukjes zodat je mooie kleine stukjes krijgt. Doe alles in 1 van de mix schalen en zet deze in de koelkast.

Dop evt de pinda's, en leg de pinda's op een snijplank, dek de pinda's dan af met een theedoek en plet de pinda's met de deegroller. Ook dit moet weer in kleine stukjes, dus het kan een paar keer nodig hebben voor je alle pinda's mooi klein hebt. Doe ook dit in de mix schaal met de chocolade.

Zet de mixschaal op de weegschaal en meet de 390 gr bloem af, voeg dan de bakpoeder en baking soda toe en draai alles een keer goed door elkaar met de garde.

Pak nu de andere schaal en weeg hier de boter (230gr) en beide soorten suikers (200gr suiiker 150gr licht bruine bastard suiker) af. Mix dit goed door elkaar (ikzelf gebruik hiervoor een handmixer met deeghaken) tot je een mooi egaal boter/suiker mengsel hebt.
Voeg nu de pindakaas toe (250gr) de 2 eieren en 2 eetlepels vanille extract toe. Mix dit op hoge snelheid even kort door elkaar tot je een mooi pindakaasbruine mix hebt.

Voeg nu de inhoud van de (droge) mixschaal met bloem toe aan de pindakaas (natte) mixschaal en zet het in de keukenmachine met deeghaken. Zet deze eerst aan op gemiddelde snelheid, tot je ongeveer de helft van de bloem goed in de mix hebt gedraaid. Zet dan de mixer op volle snelheid en laat de machine het werk doen. Dit kan even duren, ikzelf gebruik af en toe een spatel om de bloem van de randen af te halen en dit naar het midden toe te buigen. Als de alles goed door elkaar gemixt is en er geen losse bloem meer in de mixschaal zit (ook onder het deeg kijken, hier blijft vaak net een beetje achter)

Dek de schaal af met keukenfolie en zet het voor minimaal 3 uur in de koelkast. (max 24 uur)

Voor je het deeg weer uit de koelkast haalt, pak alvast de bakplaten en snij een aantal vellen bakpapier (ik zet ongeveer 6x een bakplaat in de oven met koekjes, lang leven amerikaanse recepten :P )

Zet de oven aan op hete lucht op 160 graden en zorg dat deze goed voorverwarmd is voor je de koekjes erin zet.

Haal nu het deeg uit de koelkast en met de lepel, schep stukken deeg los uit de schaal. Het zit goed stevig aan elkaar geplakt en is niet meer kleverig. Zet een diep bord klaar en giet hier de suiker in om de deegballen in te rollen. Haal nu kleine beetjes deeg per keer uit de schaal en draai hier mooie balletjes van. ong de diameter van een 2e munt.
Rol de balletjes door de suiker op het bord en zorg dat hij rondom goed bedekt is met suiker, leg dan de balletjes op de bakplaat met bakpapier. (Zelf strooi ik een beetje suiker op het bakpapier in de bakplaat zodat de balletjes niet blijven plakken na het vormen van de koekjes) Zorg dat je genoeg ruimte overhoud dat de koekjes nog een beetje kunnen rijzen (om te weten hoeveel ruiimte je nodig gaat hebben, kan je eventueel al een paar koekjes vormen met de vork zodat je weet hoe groot ze gaan worden)
Als je de bakplaat vol hebt, pak nu de vork en druk hier met de achterkant een mooi rooster op, hierdoor worden de koekjes mooi plat en krijg je meteen een leuk patroontje (andere patronen zijn ook leuk en prima te doen)
Strooi naar eigen smaak nog wat suiker over de koekjes en plaats de bakplaat dan in de oven voor ong 15 minuten.
De koekjes zijn goed als ze 2 tintjes donkerder zijn geworden, te donker is niet lekker. Je kan ook eerst 1 bakplaat proberen en dan de koekjes laten afkoelen om te kijken of ze lekker bros zijn geworden, hierna kan je de rest afmaken.

Als je de bakplaat uit de oven haalt, laat de koekjes ong 10 minuten afkoelen en plaats ze dan op een rooster zodat ze verder af kunnen koelen.

Bron

http://sallysbakingaddiction.com/2014/08/03/classic-peanut-butter-cookies/

Serveertip

Heerlijke koekjes voor bij vrijwel alles, ook erg lekker met een koud glas melk :)

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten