Nasi koening met tjotjo ajam
- Indonesisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Dit gerecht is lekker pittig. Gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe.
Ingrediënten 4 recipe.people
2 stengels sereh (citroengras)5 eetlepels olie
1 kilo kipkarbonades
1 potje sambal oelek (200 g)
150 g suiker
2 blikken kokosmelk (à 400 g)
zout
2 theelepels koenjit
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
400 g pandanrijst
Bereidingswijze
Serehstengels schoonmaken en halveren. In braadpan olie verhitten en kipkarbonades rondom bruin bakken. Op bord scheppen. In bakvet sambal met 1 serehstengel ca. 2 minuten zachtjes fruiten. Suiker erdoor roeren en laten smelten. 1 blik kokosmelk en ca. 1 dl water erdoor roeren. Blijven roeren tot mooie saus ontstaat. Kipkarbonades in saus leggen en naar smaak zout toevoegen. Kip onafgedekt in ca. 40 minuten zachtjes gaar smoren en saus dikker laten worden. In pan andere blik kokosmelk met 2 dl water, koenjit, andere serehstengel, laurierblaadjes, kruidnagels en zout aan de kook brengen, goed roeren. Rijst erdoor roeren en in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken. Afgedekt nog ca. 10 minuten laten staan. Rijst op vier borden scheppen. Tjotjo ajam ernaast scheppen.
Bron
Allerhande
Serveertip
Serveren met seroendeng, komkommer en omeletreepjes.