Indonesische nasi goreng met saté ajam van kipdijfilet
- Indonesisch, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Echt gewoon weer eens hele erge zin in Indonesisch eten en heb dus deze versie bedacht en gemaakt. Echt super lekker en makkelijk en vrij snel te maken. Houd wel rekening met marineertijd van kip en met het feit dat je gekookte rijst eerst moet afkoelen alvorens nasi te gaan wokken. Dat komt de geweldige smaak alleen ten goede. Echte Indonesische saté is gegrild, de bijbehorende nasi goreng is gewokt. Deze is iets pittiger dan van de afhaal Chinees, maar veel lekkerder en kippendij is veel malser en dus lekkerder dan kipfilet. Houd je van authentiek Indonesisch eten, dan moet je dit simpele combi gerecht echt eens proeven. Ruim voldoende voor 2 volwassenen en 2 kinderen. ^O^
Ingrediënten 4 personen
Voor Indonesische saté Ajam:500 gr kippendij of kipfilet
200 ml ketjap manis
1 rode lombok peper
2 limoenen
3 teentjes knoflook
2 sjalotjes
50 ml gembersiroop
Snufje zeezout
Snufje korianderpoeder
Voor pittige authentieke Indonesische nasi goreng:
400 gr jasmijn- of basmatirijst
2 flinke stengels prei
3 eieren
100 gr gerookte bacon
60 gr varkensfricandeau
60 gr ham
2 teentjes knoflook
1 grote ui
1 rood pepertje
Vleugje komijnpoeder
Vleugje korianderpoeder
1 tl gemberpoeder
Mespuntje Ve-Tsjin
Zeezout
1 el zonnebloem- of arachideolie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 863,66 kcal |
Koolhydraten | 125,53 g |
Eiwitten | 55,56 g |
Vetten | 14,07 g |
Benodigdheden
Wok, grillpan of barbecue, kookpan, schaaltje.
Bereidingswijze
Snijd kippendij of kipfilet in hapklare brokken. Maak dan deze echte snelle marinade door sojasaus te mengen met gembersiroop (verse gember kan ook, dit is sneller), Lombokpepertje (t.k. bij de Lidl) ontzaden en fijnhakken, sjalotjes fijnhakken, knoflook persen en toevoegen. Voeg limoensap, snufje zout en korianderpoeder toe en laat kip minimaal 2 uur marineren voor de beste smaak. Week satéstokjes voor in koud water en rijg kip erop. Grill in de grillpan of op de barbecue. Kook dan de witte Jasmijn- of basmatirijst in water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat hem uitlekken en helemaal afkoelen. Koel hem desnoods sneller terug in de koelkast. Doe dit ook vooraf. Prepareer dan de overige ingrediënten. Was en snijd prei door de lengte en snij er fijne halve ringen van. Snipper ui fijn en pers knoflook. Snipper bacon, ham en fricandeau. Ontzaad het rode pepertje en snipper het fijn. Doe dan 1 el olie in een hete wok, roerbak groenten, bacon, ham en fricandeau en voeg langzaam de koude rijst toe zodat deze kan bakken op hoog vuur zodat de rijst de goreng smaak kan aannemen. Scramble in de tussentijd 3 geklutste eieren en voeg die als laatste, al roerend, toe. Breng tenslotte, al roerend op smaak met een vleugje komijn- koriander- en gemberpoeder. Proef en voeg als laatste een mespuntje Vetsjin toe (kan ook weg, dan zout nemen). Saté van de stokjes halen, hete nasi opscheppen, heet opdienen en eventueel bijgerechten serveren. Eet smakelijk.
Serveertip
Heerlijk met verse satésaus, kroepoek, atjar of zoetzure komkommer.