Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Wereldkeuken
  4. 10 smakelijke marinades voor de barbecue

10 smakelijke marinades voor de barbecue

Door: Fressnapf

  • Wereld
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 08-06-2015

Ingrediënten 6 personen


Zie bij bereiding beneden.


Verder heb je nodig


RVS schaaltjes, koksmes, snijplank

Lekkere malse kippendij gesneden

gaat zo een paar uur de marinade in en dan barbecue


Het is weer tijd voor de Barbecue en met marinades (smaakmakers) kun je eindeloos variëren en experimenteren. De ene marinade is vaak nog lekkerder dan de andere. Hier geef ik er een aantal die ik zo door de jaren heen heb verzameld en regelmatig gebruik. Ze zijn geschikt voor kip, je kan er heerlijke saté mee maken of lekkere koteletten (karbonades), speklapjes op de barbecue of Griekse lamskoteletten. Deze soorten vlees worden door mensen wel het meest gebruikt als ze aan het barbecueën zijn. Voor marineren geldt €hoe langer je het afgedekt laat marineren, hoe lekkerder de smaak zal zijn'. Zet je vlees daarom minimaal een uur, liefst een halve dag weg zodat die smaken er goed in kunnen trekken. Onderaan staat nog meer uitleg over de basis en diverse smaakmakers. Heel veel grillplezier deze zomer.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Indonesische marinade:

250 ml ketjap manis
Sap van 2 limoenen
3 sjalotten, gesnipperd
1 rode peper, ontzaad en fijngehakt
½ el bruine suiker of palmsuiker
2,3 teentjes knoflook, geperst
3 cm verse gember, geraspt
2 el arachide- of zonnebloemolie
Snufje zeezout

Dit is één van mijn topmarinades voor echte indo kip- of varkenssaté

Mediterraan:

5 el Spaanse olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
1 el vers geperst citroensap
½ el oregano
1 tl tijm
2 tl honing
Vers gemalen zwarte peper
Snufje zeezout

Deze is heel geschikt voor kipfilet, spiesjes of varkenshaas

Pikant:

2 el witte wijnazijn
1 el sambal oelek
1 el worchestersaus
2 el tomatenpuree of ketchup
2 el zonnebloemolie
Vers gemalen witte peper

Zéér geschikt voor pikante kip.

Honingmarinade voor kip:

2 teentjes knoflook, geperst
1 ui, fijngesnipperd
2 el honing van goede kwaliteit
25 ml worchestersaus
1 klein blikje tomatenpuree
1 tl paprikapoeder, edelsuß
Snufje zeezout
Vers gemalen zwarte peper
Sap van een halve citroen
Flink olijfolie

Dit is ruim voldoende voor 8 personen of 1 ½ kilo kippenbouten, vleugels, kipkarbonade of drumsticks

Pittige, kleverige kerriemarinade:

75 ml yoghurt
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
Vers gemalen zwarte peper
Snufje zeezout
Paar el zonnebloemolie

Deze is geschikt voor een halve kilo lekkere kip- of varkenssaté of karbonades.

Zoete marinade voor kip of rib- of schouderkarbonades:

1 uitje, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
2 el balsamico azijn
2 tl honing
½ el ketjap manis
1 tl paprikapoeder edelsuß
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Flinke scheut zonnebloemolie of arachideolie

Deze marinade is voldoende voor 1 kilo vers vlees. Hoe langer vlees in de koelkast afgedekt kan marineren, hoe lekkerder het vlees straks smaakt.

Knoflook/ketjap marinade:

4 teentjes knoflook, geperst
8 el ketjap manis
4 el arachide- of zonnebloemolie
4 el bruine basterdsuiker
Sap van 1 citroen
Vers gemalen zwarte peper
¼ tl cayennepeper

Dit is een heerlijke zoete, iets pittige marinade voor 1 kilo kipfilet, kippendij of varkenssaté

Italiaanse kipmarinade:

4 el olijfolie
Sap van ½ citroen
1 takje rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
1 el oregano
1 tl tijm
1 el vers gesnipperde peterselie
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout

Deze marinade gebruik ik voor zo'n 600 gr Lidl pak kipfilet. Hele kipfilets op de barbecue, 2 stuks.

Marinade voor Griekse lamskoteletten:

Met deze marinade maak je de lekkerste Griekse lamskoteletten. Dit is ruim voldoende voor 1 ½ kilo vlees. Zo smaken je koteletten in een Grieks restaurant ook.

7-8 el Griekse olijfolie (Kreta) extra vergine
Vers sap van ½ citroen
8 teentjes knoflook (fijngehakt)
3 el vers gehakte tijm
2 el vers gehakte rozemarijn
4 el vers gehakte oregano
1 el vers gehakte munt
1 tl komijnpoeder
Zeezout
Zwarte peper vers gemalen

Chinese marinade met Hoisinsaus:

2 el sojasaus
4 el hoisin saus
2 el Shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
2 teentjes knoflook, geperst
2 cm verse gember, geraspt
1 tl szechuan peper
2 tl honing

Deze marinade is geschikt voor 1 kilo kip, denk aan vleugels of drumsticks. Ze smaken heerlijk en gaan mooi glimmen. Deze marinade is hier wel één van de favorieten.

Kies er maar een paar uit die je lekker lijken of probeer ze deze zomer allemaal met je barbecue. Nog een paar opmerkingen over natte marinades. De basis van dit soort sapjes is altijd olie in combinatie met citroensap, witte wijnazijn of limoensap. Een enkele keer, hangt ervan af wat je maakt gebruik ik, als zuurtje, wel eens sinaasappelsap of grapefruitsap. Met deze basis kun je eindeloos experimenteren door allerlei kruiden en specerijen toe te voegen tot je de gewenste smaak hebt gevonden. Experimenteer daarom ook eens met komijn, korianderpoeder en kardemom. Je krijgt de leukste smaken. Daarnaast heb je nog die hemelse blikjes van Jonnie Boer dus gebruik eens Za'atar, Baharat, Lemon Pepper en Garam masala, je krijgt leukste smaken uit het Midden-Oosten. Neem een speklap en marineer die eens met garam masala en sojasaus en je hebt weer een geweldige, warme, smaak. De mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk en dat maakt het zo leuk.

Bron

Door de jaren heen ontwikkeld, verzameld en gemaakt



Deel dit recept

Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top