Risotto met snijbonen en champignons

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Niet al te ingewikkelde risotto met een vrolijk kleurtje door de snijbonen. Hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 4 of meer personen (leuk bij bavette, zwijnshaas, zalmfilet op de huid van de grill). Het recept is zoals zo vaak geboren uit bittere noodzaak: zowel champignons als snijbonen die in de koelkast in de weg lagen...
Mocht je om welke reden dan ook met meerdere mensen tegelijk in de keuken staan tijdens het bereiden vermenigvuldig dan het aantal glazen Chianti uit het recept met het aantal volwassenen in de keuken.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 recipe.people
400 gram risottorijst
300 gram snijbonen
250 - 300 gram kastanjechampignons
150 gram bauernschinken
1 ui
paar teentjes knoflook
1 liter paddenstoelenbouillon
150 gram parmezaanse kaas / grana / pecorino romano
glas Chianti
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2637,49 kcal
Koolhydraten 245,43 g
Eiwitten 96,41 g
Vetten 119,88 g
Benodigdheden
(Hapjes)pan met dikke bodem
Kookpan
Koekenpan
Mes
Rasp
Snijplank

Bereidingswijze

Snijbonen dun snijden en opzetten, gaar koken, als ze gaar zijn in vergiet uit laten lekken en laten staan zodat het meeste vocht verdwijnt
Ui & knoflook snipperen
Ham in reepjes snijden
Champignons in schijfjes snijden
Bouillon klaarzetten (je zou kunnen overwegen om blokjes te gebruiken, 2 blokjes in een 1 liter water) op het fornuis, tegen de kook aan houden. Koud vocht bij risotto gooien kan wel maar dan gaat het héél lang duren voordat je aan tafel kan.
Ui & knoflook in de olie fruiten, als de ui glazig is de risotto er bij kieperen en mee bakken tot alle risotto glanst, dat duurt een minuut of 3. Dan een soeplepel bouillon er bij, roeren tot het vocht is opgenomen en de volgende lepel er bij. In totaal duurt het 15-20 minuten tot de risotto gaar is.
De champignons met de reepjes ham bakken in een koekenpan tot ze wat zacht zijn (naar smaak: ergens tussen even aanbakken tot volkomen zacht laten worden in).
Als alle bouillon is opgenomen door de risotto (en de risotto dus zacht & romig is met nog wel iets van een bite) kieper je de champignons, spek & snijbonen en wat geraspte Parmezaanse kaas er doorheen. Even roeren en klaar. Paar minuten laten staan in de pan.
Op een bord scheppen (voorverwarmen van het bord is misschien wel een goed idee) en wat Parmezaanse kaas er overheen raspen. En een beetje peper er overheen malen wellicht.

Serveertip

Het glas wijn drink je gaandeweg op. Een mooi moment voor de eerste slok is als je wacht op het warm worden van de olie om de ui & knoflook in te fruiten. De laatste slok neem je zodra de laatste ingrediënten zijn toegevoegd en aldus de complete geur van het gerecht vrij komt.
Merk op hoe de wijn gaandeweg van smaak lijkt te veranderen doordat er steeds meer geuren gecombineerd worden, hij gaat van stevig naar zacht in één glas.
Uiteraard geldt dit bij heel veel recepten waarvan de geur steeds interessanter wordt naarmate het proces vordert maar ik meen dat dit effect bij risotto bijzonder goed tot uiting komt.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

KookMarc avatar

Doorsturen

Home Recepten