Kip Basquaise in 't pannetje uit Frans Baskenland

  • Frans, Streekgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 31-05-2015
  • Kip Basquaise in 't pannetje uit Frans Baskenland

    Kip Basquaise in 't pannetje uit Frans Baskenland

    Kip Basquaise in 't pannetje uit Frans Baskenland

Dit recept is een traditioneel streekgerecht. Dit wordt veel en graag gegeten in Frans Baskenland (Franse Pyreneeën). Heel lang geleden daar op vakantie eens gegeten in een restaurantje in Pau, maar had nooit een goed recept. Dan biedt Jamie soms uitkomst. Wat ben ik blij met dit recept want is echt topsmullen. Piment d'espelette wordt (alleen) daar verbouwd en is beschermd met een AOC keurmerk. In goede specerijenwinkels en veel webshops is het hier te koop. Het is in feite een pepertje met een zoete twist. Niet moeilijk te maken, voldoende voor 4 personen en ongeveer 1000 Kcal per persoon. Past geweldig bij de zomer en is een top recept. :)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 el bloem
1½ tl piment d'espelette (of vleugje chili met zoet paprikapoeder)
1 biologische kip (à 1,5 kg), in 8 stukken
3 el olijfolie
1 grote ui, in ringen
2 tenen knoflook, in plakjes
2 rode paprika's, in dunne reepjes
2 gele paprika's, in dunne reepjes
50 ml droge witte wijn
900 g tomaten, ontveld, in stukjes (of 2 blikken tomaatblokjes à 400 g)
750 ml kippenbouillon
½ bosje tijm, samengebonden
5 laurierblaadjes sap van ½ citroen
½ bosje peterselie, gehakt
vers gemalen zwarte peper
zeezout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Stoofpan met een deksel.

Bereidingswijze

Meng de bloem met zout, peper en de piment d'espelette (of vervanging, zie bij benodigdheden). Hak de hele kip in stukken of laat dat doen door de slager of neem stukken (kipkarbonade, poten, drumsticks) en wentel door de gekruide bloem. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote, hoge pan en bak de stukken kip rondom goudbruin. Zet apart. Veeg de pan schoon met keukenpapier, verhit de rest van de olie en fruit de uienringen op een laag vuur in zo'n 3 minuten zacht. Voeg knoflook en paprika toe en bak ze 5 minuten mee, tot ze zacht zijn. Voeg de wijn toe en laat deze bijna volledig inkoken, roer dan de stukjes tomaat er door. Doe de kip terug in de pan. Voeg de bouillon, tijm en laurierblaadjes toe, en laat afgedekt 45 minuten zachtjes stoven. Voeg citroensap en peterselie toe, proef en voeg naar smaak nog wat piment d'espelette of paprikapoeder en zout toe. Dit is echt heerlijk.

Bron

Jamie Oliver (beschrijving flink aangepast)

Serveertip

Lekker met knapperig stokbrood (om de saus te deppen) of wat witte rijst en met een bonte salade.

Laatste reacties

magdas avatar
magdas 05-04-2016

Het was heel lekker, alleen leek het wel een soort soep door de hoeveelheid vocht. Ik zal het zeker nog eens maken maar dan met veel minder bouillon.

Anne1955 avatar
Anne1955 05-06-2015

Waar ligt het aan dat dit 1000 calorieën per persoon is? ...

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 04-06-2015

Ja, dit is heel top. Zo'n 30 jaar geleden gegeten op een camping in de Pyreneën. Dag erna hadden ze baskisch konijn (conejo basque) en dat probeer ik al een half leven na te maken maar is nog nooit echt gelukt ............help... groet, Roger

Joyce1956 avatar
Joyce1956 04-06-2015

Dit lijkt mij een lekker recept. Ik heb het vast in mijn kookboek gezet. Groetjes Joyce

hermien_kg avatar
hermien_kg 01-06-2015

Dat ziet er heerlijk uit. Ik zet het al vast in mijn kookboek. Groetjes, Hermien

ggiea avatar
ggiea 01-06-2015

Bedankt, ik heb het in het kookboek gezet en maak deze in de slowcooker. Groeten Agnes

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten