Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

  • Spaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 18-05-2015
  • Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

  • Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

  • Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

  • Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

  • Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

    Sappig stoofpotje van gemarineerd varkensvlees uit Andalusie

Dit heerlijke stoofpotje vind zijn herkomst in Andalusië volgens culinair journalist Onno Kleyn. Hij at dit in een achteraf gelegen restaurantje in Andalusië en is de smaak hiervan nooit meer vergeten. Zo lekker vond hij dit. Toen ik dit las liep het water in mijn mond en kon ik natuurlijk niet nalaten om dit te maken. Nu niet helemaal de tijd van het jaar voor een stoofpotje , maar op een frisse dag gaat dit er zeker in.
Enne.....Onno had gelijk. Wij - en ook onze logees - vonden het vlees verrukkelijk.
Het vlees wordt door de marinade zo lekker sappig en krijgt een bijzonder lekkere smaak.
N.B.
Het vlees moet plm. 24 uur in de marinade !!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Plm. 800 gram schouderkarbonade, schouderlappen of procureurlappen in grove stukken
6 tenen knoflook, in plakjes
1 flinke ui, gepeld en gesnipperd
vers gemalen zwarte peper
2 mooie takjes tijm
2 bladen laurier (als het kan verse laurier)
2 eetlepels (witte natuur-) azijn
2 wijnglazen fino sherry (droge sherry)
2 eetlepels gezeefde bloem
1 dl olijfolie
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 726,07 kcal
Koolhydraten 10,50 g
Eiwitten 39,74 g
Vetten 49,67 g
Benodigdheden
Grote schaal met deksel of aluminiumfolie voor het vlees in de marinade
stoofpan (zonder deksel)

Bereidingswijze

Neem schaal waarin de stukken vlees naast elkaar passen.
Leg het vlees in de schaal. Voeg knoflook, ui, peper, tijm, laurier, azijn en sherry toe.
Dek af met deksel of folie.
Zet de schaal minimaal 12 uur maar liefst 24 uur koel weg.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Haal de stukken vlees uit de marinade (bewaar de marinade!)
Bestuif het vlees met de bloem.

Verhit de olie in de stoofpan.
Braad het vlees hierin aan tot het vlees gaat kleuren.
Voeg de ongezeefde marinade toe en zet de stoofpan zonder deksel plm. 1 1/2 - 2 uur in de oven tot de saus bijna weg is en het vlees lekker zacht is.
Voeg eventueel wat water toe of dek de pan af met folie of een deksel als het te hard gaat.

Proef ! Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Bron

Met dank aan "100x Onno Kleyn: een bundel vol kookgeluk"

Serveertip

Lekker met bijvoorbeeld:
Aardappeltjes-met-knoflook-citroen-en-olijven of
Heerlijke-romige-aardappelpuree-a-la-petra en
een lekkere groene salade.
Eet smakelijk !!!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

deonart avatar
deonart 01-08-2015

ik vond het wel super lekker

Cecileg avatar
Cecileg 01-08-2015

Het leek me ook heel lekker Petra maar viel me een beetje tegen. Ik heb het recept goed gevolgd ( 20 uur gemarineerd) alleen ipv 2 maar 1 el azijn gebruikt (hou niet van dat zure) Ik ga het binnenkort nog eens proberen. Kan niet geloven dat een recept van jou tegenvalt! Ik zal toch wel iets verkeerd hebben gedaan. Lieve groet Cecile

adeline43 avatar
adeline43 30-07-2015

Ik probeer je recept voor vrijdag te maken;neem je recept alvast mee! Bedankt,groetjes!

alidada avatar
alidada 29-07-2015

Dit lijkt mij zoooo lekker. Neem het mee. Kan het de volgende maanden nog niet maken maar daarna ga ik het zeker proeven. Ik verheug mij erop, bedankt voor dit recept. Groetjes, Louise

zizypha avatar
zizypha 06-06-2015

Vooral in de zomermaanden bedenk ik me wel 2x of ik de oven aanzet of niet. Marineren is geen probleem . Neem het toch mee.

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 06-06-2015

Alleen de beschrijving al van dit recept is zo goed dat je denkt dat wil ik ook hebben en dan lees je het recept en dan weet je het zeker. Ik heb het in mijn kookboek gezet en meld me zodra ik het gemaakt heb. Bedankt, groetjes ... Margrit

Joyce1956 avatar
Joyce1956 22-05-2015

Hoi Petra, dit ziet er lekker uit. Ik heb het meteen in m'n kookboek gezet. Bedankt voor het delen. Groetjes Joyce

pwiggers avatar
pwiggers 20-05-2015

Leuk om te horen dat de stoofpot in de smaak is gevallen Deon. Hermien en Laura bedankt voor het meenemen. Het is heerlijk !

hermien_kg avatar
hermien_kg 19-05-2015

Dit lijkt me heerlijk Petra. Ik zet het al vast in mijn kookboek. Groetjes, Hermien

deonart avatar
deonart 19-05-2015

Super lekker Petra, bedankt. Ik had het met aardappelpuree en gekookte paksoi.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten