Indiasche viscurry van Janneke Vreugdenhil

  • Indiaas, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 18-05-2015

Heerlijke lichte curry, niet te zwaar!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
50 gram cashewnoten
2 middelgrote uien
2 teentjes knoflook
4 cm verse gemberwortel
2 theelepels mild paprikapoeder
1½ theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel geelwortelpoeder
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel grofgemalen zwarte peper
arachideolie
400 ml groentebouillon
3 kruidnagels
1 blik tomaatstukjes
600 gram stevige witvisfilet
½ theelepel garam masala
een handvol verse korianderblaadjes
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Door: Janneke Vreugdenhil:
De Indiase keuken is niet de makkelijkste om in de vingers te krijgen. Een jaar of drie geleden begon ik me er serieus in te verdiepen en nog steeds wil die kat maar niet precies in het bakkie. Tuurlijk, er komt af en toe best iets aangenaams op tafel, gerechten die door mijn onwetende gezinsleden braaf voor authentieke curries worden aan gezien. Alleen zelf weet ik dondersgoed dat er nog jaren en jaren van oefening nodig zijn voor een Indiër er het eten van z'n moeder in zou herkennen.


Maar ja. Als we zo moeilijk gaan doen over koken kom je nergens. En onderstaande viscurry, al is-ie dan niet honderd procent onvervalst en origineel Indiaas, kon er eigenlijk prima mee door. De pasta van gepureerde cashewnoten, ui, knoflook en gember maakt hem lekker romig, zonder dat er room of kokosmelk aan te pas komt.

Wanneer je de vis vervangt door groente (bloemkool, doperwten of aubergine bijvoorbeeld, of verschillende groenten door elkaar) is hij zelfs helemaal veganistisch. Er kan rijst bij, of naan, of allebei. En eventueel nog een frisse kachumber (rauwkostsalade) van tomaat, komkommer, rauwe ui en verse koriander of munt.

Zet een zware pan op middelhoog vuur, voeg de cashewnoten toe en rooster ze tot ze beginnen te kleuren. Pel de ui en knoflook en schil de gemberwortel en snijd in grove stukken. Doe de cashewnoten, ui, knoflook, gember en alle specerijen tot en met de zwarte peper in een keukenmachine of vijzel en pureer tot een pasta. Verhit een scheut olie in de pan en voeg de pasta toe. Laat op middelhoog vuur en onder af en toe roeren een paar minuten fruiten. Schenk de bouillon in de pan, voeg de kruidnagels en een halve theelepel zout toe. Roer en laat even pruttelen. Voeg dan de tomaatstukjes toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de saus 15 minuten pruttelen.

Snijd intussen de vis in dobbelstenen en snijd de koriander grof. Voeg de vis en de garam masala toe aan de saus. Voeg als de curry te dik lijkt een extra scheutje water toe. Laat de vis rustig in een paar minuten gaar worden. Proef, maak op smaak met zout en versgemalen peper en bestrooi de curry met koriander.

Bron

http://www.nrc.nl/koken/2013/06/10/indiase-keuken-vergt-jaren-oefening/

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten