1. Home
  2. Recepten
  3. Regionale keuken
  4. Rijsteaardbeienvlaai of Moederdagvlaai

Rijsteaardbeienvlaai of Moederdagvlaai

Door: gonnie_lemmens

  • Regionaal, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 03-05-2015

Ingrediënten 12 personen


Ingrediënten vlaaibodem 30cm
250 gram patent bloem
20 gram verse gist of een zakje korrelgist
1 ei
40 gram roomboter
20 gram suiker
90 gram lauwe melk
3 gram zout


Verder heb je nodig


Vlaaivorm Mixer spuitzak en mond

Rijsteaardbeienvlaai of Moederdagvlaai
Rijsteaardbeienvlaai of Moederdagvlaai

Deze feestelijke vlaai is heerlijk en niet alleen met moederdag maar veel vaker.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bereiding van de bodem
De gist oplossen in de lauwe melk.
De bloem in een kring leggen op een werkblad en daarin een € kuiltje € maken, de eieren en de melk in het kuitje gieten.
in de bloem gaan roeren van binnenuit het kuiltje, de boter erbij doen en kneden tot een glad geheel.
Het deeg in een kom laten rijzen onder een vochtige doek tot 3 keer het oorspronkelijke volume.
U kunt nu het deeg uitrollen op een dikte van 2 mm en dan heeft u genoeg voor 1 vlaai vorm van 30 cm. 0F 1 hartvormige vlaai vorm
Rijstepap
1 l melk 125 gr rijst
2zakjes vanillesuiker
130 suiker
1 ei
Breng de melk aan de kook en doe de rijst erbij laat het ongeveer 40 min zachtjes koken op het laatst de suiker erbij en de vanillesuiker
Splits het ei en doe het eigeel erbij laat het geheel afkoelen.
Doe het op de bodem mooi gelijk verdeelt en bestrijk het met los geklopt eiwit verwarm de oven en zet de vlaai erin 175 graden 20 tot 25 minuten.
Voor de topping van de vlaai
250 gram aardbeien
2 eetlepels aardbeiensiroop, aardbeiensaus of aardbeienjam
400 gram slagroom
1,5 zakje klopvast voor slagroom
2 eetlepels suiker +1 zakje vanillesuiker
En chocolade vlokken of schaafsel
Was en snij de aardbeien in plakjes
Klop de 300 gram van de slagroom met de aardbeienjam of saus of siroop en 1,5 eetlepel suiker stijf en 1 zakje klopvast goed stijf de kleur is nu zacht roze en mooi vast
Klop de rest met alleen suiker en de vanillesuiker stijf
Laat de rijstevlaai koud worden
Verdeel de aardbeien over de rijstevlaai mooi gelijk doe de aardbeienroom en nu over en verdeel deze goed over de hele vlaai mooi gelijk en verdeel de rest van de aardbeien van uit het midden tot ze op zijn
Neem een spuitzak met kartelmondje en doe de rest van de slagroom er in en spuit rond om rozetten bestrooi de room met wat chocolade vlokken.

De vlaaien kunt met diverse vullingen opvullen, zie elders onder basis recepten Limburgse vlaaienboden.
Afbakken doet in een voorverwarmde oven van 175 graden plm. 20-25 minuten al naar gelang van de vulling die u heeft gebruikt.
Als de vlaaien zijn afgekoeld kunt u ze garneren met vruchten, slagroom etc,.

Serveertip

Tip je kunt ook kersen gebruiken of elk fruit wat je lekker vind maar het moet wel smaken met de room die je gaat maken je kunt b.v. Ook advocaat nemen als je er van houd voeg de smaak toe aan de room voor het kloppen en gebruik klopvast dat maakt de room vaster en steviger.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gonnie_lemmens
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top