Wittekoolsalade met appel, walnoten en zure room
- Russisch, Bijgerecht
- 10-20 min.
Ik had nog een halve Urkohl over (een bijzondere soort wittekool die hier in Duitsland verkocht wordt). De kool is plat rond en is iets losser van structuur van de gewone wittekool. En nauurlijk erg lekker van smaak.
Met die kool wilde ik een salade maken, maar niet de wittekoolsalade die ik altijd maak.
In een kookboekje van Onno Kleyn kwam ik het recept tegen van een Georgische kool-walnotensalade. Het recept aangepast naar eigen smaak en er kwam een heerlijke salade uit.
In het recept wordt alleen zure room gebruikt. Ik heb (omdat ik te weinig zure room had) half yoghurt en half zure room gebruikt. Smaakte perfect.
Ingrediënten 4 recipe.people
1 flinke appel niet te zuur, bijvoorbeeld Elstar100 ml zure room of uitgelekte yoghurt (of half (dikke) yoghurt en half zure room)
paar druppels citroensap
2 teentjes knoflook (geperst)
plm. 400 gram wittekool (heel dun gesneden)
zout, versgemalen zwarte peper
1 flinke eetlepel honing
50 gram gepelde walnoten (in stukjes)
1 flinke eetlepel fijn gehakte bieslook
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 186,16 kcal |
Koolhydraten | 14,31 g |
Eiwitten | 4,98 g |
Vetten | 11,09 g |
Benodigdheden
schaaf of scherp mesBereidingswijze
Schil de appel, verwijder de klokhuizen en snij de appel in kleine blokjes
Meng de appelblokjes direct met het citroensap en de zure room en yoghurt, zodat ze niet bruin worden.
Meng de knoflook, de kool, honing en zout en peper erdoor.
Goed door elkaar roeren en plm. 15 minuten goed laten intrekken.
Roer de walnoten en de bieslook door de salade.
(Hou wat achter voor de garnering).
Bron
aangepast recept uit "100x Onno Kleyn: een bundel vol kookgeluk"
Serveertip
Heerlijk bijgerecht ook bij de barbecue bbq.