Botermalse Griekse lamsrack met honing, smullen!
- Grieks, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 01-04-2015
Echt een Paastip want het is lente en lente betekent bij velen lammetjes en weer frisse smaken. Nou is lamsvlees geen goedkoop vlees dus zorg dat je het in één keer goed bereid. Op zich is dat geen probleem. Met dit recept geen probleem en met de warme kruidige saus een ware smaakexplosie. Deze bereiding leent zich ook, als het straks mooi weer is, voor de barbecue.
Ingrediënten 2 personen
1 verse lamsrack van ongeveer 400 gram4 el olijfolie
½ el citroensap
1 el verse tijm
½ el oregano
2 tl majoraan
4 teentjes knoflook, geperst
2 tl honing
1 tl rasp (zest) van citroen
½ tl paprikapoeder, zoet, Jonnie Boer
Vers gemalen zwarte peper
Snufje zeezout
Voor saus
1 el honing
Verse tijmblaadjes fijngehakt van 3 takjes
Flinke scheut droge witte wijn
30 gr KOUDE roomboter
Flink vers gemalen zwarte-of 4 seizoenen peper
200 ml warme (kalfs)bouillon
Benodigdheden
Koekenpan, steelpan, ovenschaaltjeBereidingswijze
Laat de lamsrack eerst op kamertemperatuur komen en dep droog met keukenpapier. Neem een schaal en meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Leg de lamsrack in de schaal en zorg ervoor dat al het vlees goed bedekt is met de marinade. Zet dan afgedekt een uurtje weg. Neem dan een koekenpan, doe er een vleugje olijfolie in en schroei hem rondom snel dicht. Alle sappen blijven dan goed bewaard. Doe de lamsrack over in een kleine ovenschaal en verdeel de rest van die heerlijke marinade eroverheen. Zet de schaal in het midden van een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden en bak af in 9 minuten, niet langer want vlees moet mooi rosé blijven van binnen. Draai een keer om, neem vlees uit en laat afgedekt onder aluminiumfolie nog enkele minuten staan zodat de sappen zich goed kunnen verdelen. Zo blijft vlees mals. Groot scherp mes nemen en langs de botten afsnijden en verdelen. Serveer warm met de saus, maar knoflookboter gaat er ook goed bij.
Saus maak je zo. Neem een steelpannetje, doe de honing met de boter erin en laat langzaam smelten. Voeg al roerend de droge witte wijn of azijn toe en flink peper naar smaak. Laat dan inkoken tot de helft. Voeg dan de bouillon en de tijmblaadjes toe. Roer goed door elkaar en laat inkoken tot de gewenste dikte. Nog een tip nooit room gebruiken voor deze saus want gaat schiften.
Serveertip
Heerlijk met gegrilde tomaten met peper en tijm, gegrilde sjalot, ui, zoete paprika of aspergesalade en aardappelgarnituur of rijst naar keuze. Uiteraard serveer je er vers gemaakte warme tijm/honingsaus bij.
Laatste reacties
Inderdaad sorry lammetjes. Ik beloof dat ik het nooit meer zal maken als het niet lekker is.
Doen we! Lammetjes sorry (ik neem die ene stoute die niet wil huppelen), Alex bedankt. Groet Roger
De bouillon moet denk ik 200 ml zijn Alex?