Acer campur (atjar tjampoer)

  • Indonesisch, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-03-2015
  • Acer campur (atjar tjampoer)

    Acer campur (atjar tjampoer)

    Acer campur (atjar tjampoer)

Wat ik vaker bij de nasi goreng eet of bij een ander lekker Indisch gerecht is atjar tjampoer. Eigenlijk moet ik atjar tjampoer schrijven als acar campur volgens de moderne Indonesische spelling. De atjar is eigenlijk heel gemakkelijk zelf te maken en op zich niet zo veel werk. Het is voornamelijk het vele snijwerk van de groenten. 

In principe ga ik uit van een kilo schoongemaakte groenten waarbij ik altijd witte kool of spitskool gebruik en dan tenminste 3 van de volgende soorten: snij- of sperziebonen, wortel, paprika, bloemkool, taugé, komkommer. 

Deel dit recept

Ingrediënten 1 persoon
200 gr. snijboontjes
500 gr. witte kool
300 gr. taugé
200 gr. worteltjes
1/2 rode paprika
1/2 komkommer
een paar bloemkoolroosjes
2 zeer fijngesneden uien
knoflook naar smaak
sambal oelek naar smaak (of lekkerder is een verse lombok)
1 afgestreken dessertlepel laos
1 afgestreken dessertlepel djahe
2 afgestreken dessertlepels koenjit
4 geraspte kemirienoten
3 eetlepels bruine rietsuiker of een stukje gula djawa
azijn (in totaal heb ik er 1,2 liter vocht bij gedaan en dat was half azijn half water)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Maak de groenten schoon en snijd ze klein.
Houd groente die korter moet koken zoals bijv. bloemkool, komkommer en taugé apart van de groente die langer moet zoals bijv. de kool en de boontjes.

Fruit de ui en de uitgeperste knoflook in wat olie. Voeg dan de sambal oelek, laos, djahe, koenjit en de kemirienoten toe. Eventjes laten mee bakken. Dan het vuur uit en even apart houden.

Kook de groente niet al te gaar in half azijn, half water. Ze moeten goed onderstaan. Voeg de kortkokende groente iets later toe want het is het lekkerst als alle groente iets knapperig zijn.

Proef even of het zuur genoeg is (evt. wat water of azijn erbij doen) en daarna of het zoet-zuur genoeg is (evt. iets suiker toevoegen).
Roer het goed door en laten nog even kort koken.

Bron

Roy"s indo recepten

Serveertip

In schone potjes scheppen en laten afkoelen.
Voor gebruik zeker een dag laten intrekken dan is deze atjar het lekkerste.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten