Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

  • Surinaams, Bijgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 22-03-2015
  • Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

  • Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

  • Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

  • Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

  • Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

  • Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

  • Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

    Zelf Met Aardappel Gevulde Surinaamse Roti's maken

Ik had een workshop roti's maken van mijn Surinaamse vriendin. Een Veganistisch gerecht en daar heb ik een lekkere Indiase tomatenchutney bij verzonnen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
voor deeg
500 g zelfrijstmeel
1+1/2 t bakpoeder
1/2 t zout
1-2 t suiker
1-2 e olie (extra olie voor bakken van roti)
genoeg water om een slappe deeg te maken (moet nog plakkerig zijn)

1. Meng droge ingrediënten door bloem en met handen meng je de deeg met 1-2 e olie en erna met water tot slappe deeg.
2. Bol deeg op en doen in een mengschaal en doen daar plastiek folie over.
3. Laat deeg voor 30-60 min. rusten (het maak niet zoveel uit hoe lang dit rusten alleen niet te kort)
4. Naar het rusten kneed je deeg door tot soepel (5 min)
5. Verdeel deeg in 5 stukjes en bol elk stukje op tot bolletje. Druk iets plat.
6. Maak bolletje nu plat met de punten van je vingers zodat er een ruimte ontstaan voor de aardappelpuree.
7. Verdeel aardappelpuree in 5 delen.
8. Doen één deel in plat gemaakte bolletje en druk goed aan.
9. Vouw de randen van deeg naar binnen tot een punt zodat alle aardappelpuree bedekt zijn en druk deze punten deeg stevig tegen elkaar aan met een draai beweging. (zien filmpje)
10. Draai bolletje om op de werkblad en druk dit iets plat.

vulling
aardappelpuree gemaakt van 4 middelgrote aardappelen
1 teentje knoflook, geraspt
olie voor bakken
genoeg zout
3/4 t komijnpoeder

1. Bak knoflook in olie tot licht bruin, maar nog niet aangebrand en meng dit met olie door de aardappelpuree.
2. Erna meng je de zout en komijnpoeder erdoor en maak er een soepel puree van.

maken en bakken van roti's
1. Rol roti's uit tot grote 3-5 mm dikke “pannenkoeken.” (de dikte van roti bepaal je zelf naar eigen voorkeur)
2. Maakt een grote koekenpan heet op middelhoog vuur en bak zonder olie eerst de roti aan ene kant voor zo 2-3 min. keer roti en bak verder voor 3 min.
3. Erna verdeel je wat olie over roti. Dit doen je met de bolle kant van lepel. Druk vooral de buiten kant goed aan met bolle kant van lepel zodat er geen kraken in ontstaan en lucht kan ontsnappen. De bedoeling is dat de stoom binnen in de roti de deeg gaar maken en tijdens de bakken bol de roti helemaal op met lucht aan binnenkant.
4. Bak ook zo de andere kant en bak erna de roti tot gaar en mooi lichtbruin van kleur.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Tomatenchutney
2 kg rijpe tomaten

olie
1/2 t zwarte mosterdzaadjes
1 t komijnzaad
1/4 t kruidnagelpoeder
5 curry bladeren (vers of gedroogd)
1 rode ui, fijn
2 teentjes knoflook, fijn
10 g verse gember, geraspt
3 kleine groene pepers, fijn (rood zal eventueel ook kunnen)
150 g bruine suiker
200 ml ciderazijn
Sap van 1 limoen
zout
1/2 bosje verse koriander, blaadjes, stengels fijngesneden

1. Pel de tomaten, en snijd ze in stukjes.
2. Verhit olie in een pan en voeg de mosterd zaadjes toe.
3. Zodra de mosterdzaadjes begin springen voeg je de komijnzaad, kruidnagel en curry bladeren erbij en bak tot geuren vrijkomen.
4. Voeg nu de ui, knoflook, gember en pepers toe en fruit tot uien licht bruin en gaar zijn.
5. Voeg blokjes tomaat erbij en bak zo 10 min. tot tomaat uit elkaar begint te vallen.
6. Voeg nu de bruine suiker en ciderazijn erbij en kook op laag vuur tot er een dikke saus is ontstaan.
7. Breng geheel op smaak met zout en limoensap en roer de verse koriander erdoor.

Serveertips
Je kan deze chutney even laten afkoelen en erna direct eten of je doen het nog warm in gesteriliseerde flessen.
Bewaar in koelkast en na geopend, direct opeten. (0-3 dagen)

Bron

Surinaamse Hindoestaanse vriendin

Serveertip

Hier is ook een filmpje die het vullen duidelijk maken. Kopieer link en plak in browser om dit te bekijken:

https://plus.google.com/u/0/108458358841284816345/posts/VNWQ8fdTfdX?pid=6128089193462135298&oid=108458358841284816345

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten